Diagnosticul obstrucţiilor ductale
Duetele biliare şi pancreatice au dimensiuni reduse
şi sunt localizate profund în abdomen, astfel încât
testele diagnostice standard de cele mai multe ori nu
sunt utile pentru examinarea lor. Pentru a identifica
o posibilă obstrucţie la nivelul unui duct, doctorul
poate folosi una dintre următoarele proceduri:
Sonda ultrasonografică este folosită pentru a vedea organele interne şi structurile adiacente stomacului şi intestinului, inclusiv vezica biliară, pancreasul şi ficatul. Ultrasonografia endoscopică ajută la diagnosticul afecţiunilor acestor organe, inclusiv a obstrucţiei de la nivelul duetelor pancreatice şi biliare. Această investigaţie oferă imagini clare, fără a mai fi necesară injectarea de substanţă de contrast în aceste duete, reducând astfel riscul complicaţiilor. Dacă este descoperită o excrescenţă, se pot lua probe de ţesut (biopsii) pentru analize de laborator.
Aceasta este o altă procedură utilizată pentru a
identifica cauza unei obstrucţii a duetului biliar,
cum este aceea determinată de pietre ale vezicii ale
vezicii biliare, afectarea ţesutului duetelor biliare
sau tumori.
In timp ce sunteţi sedat, un endoscop este introdus prin cavitatea bucală şi apoi în jos pe la nivelul gâtului şi stomacului până în prima parte a intestinului subţire (duodenul). Se injectează aer pentru distensia duodenului, ceea ce ajută la identificarea orificiului de dimensiuni reduse la nivelul căruia se deschid duetele biliare şi pancreatice. O dată ce această deschidere este identificată, un tub gol (cateter) este trecut prin endoscop şi prin duetele biliare sau pancreatice. Substanţa de contrast este injectată prin acest cateter la nivelul duetelor, după care se fac radiografii pe care se vizualizează duetele.
Alte tipuri de catetere pot fi trecute prin endoscop pentru a preleva mostre de ţesut sau pentru a trata anumite anomalii identificate pe radiografii.
Odată ce zona care a fost anesteziată devine insensibilă, un ac lung şi subţire este introdus în ficat. Majoritatea oamenilor nu simt acul trecând prin ficat. Când imaginea radiografică indică faptul că acul a ajuns în duetul biliar, un mediu de contrast este injectat prin ac. O serie de radiografii sunt efectuate în timp ce dumneavoastră sunteţi rotit în poziţii diferite care asigură imagini variate ale ficatului. Este posibil să fiţi nevoit să staţi în spital peste noapte pentru a fi monitorizat în caz de sângerări sau infecţii.
Ultrasonografia endoscopică
Presupune utilizarea unei sonde ulrrasonografice de dimensiuni mici ataşată unui instrument subţire şi flexibil denumit endoscop; în timp ce dumneavoastră sunteţi sedat, endoscopul este introdus prin gură, apoi în faringe, esofag şi stomac, până la nivelul porţiunii superioare a intestinului subţire (duodenul).Sonda ultrasonografică este folosită pentru a vedea organele interne şi structurile adiacente stomacului şi intestinului, inclusiv vezica biliară, pancreasul şi ficatul. Ultrasonografia endoscopică ajută la diagnosticul afecţiunilor acestor organe, inclusiv a obstrucţiei de la nivelul duetelor pancreatice şi biliare. Această investigaţie oferă imagini clare, fără a mai fi necesară injectarea de substanţă de contrast în aceste duete, reducând astfel riscul complicaţiilor. Dacă este descoperită o excrescenţă, se pot lua probe de ţesut (biopsii) pentru analize de laborator.
Colangiopancreatografia endoscopică
retrogradă
Aceasta este o altă procedură utilizată pentru a
identifica cauza unei obstrucţii a duetului biliar,
cum este aceea determinată de pietre ale vezicii ale
vezicii biliare, afectarea ţesutului duetelor biliare
sau tumori.In timp ce sunteţi sedat, un endoscop este introdus prin cavitatea bucală şi apoi în jos pe la nivelul gâtului şi stomacului până în prima parte a intestinului subţire (duodenul). Se injectează aer pentru distensia duodenului, ceea ce ajută la identificarea orificiului de dimensiuni reduse la nivelul căruia se deschid duetele biliare şi pancreatice. O dată ce această deschidere este identificată, un tub gol (cateter) este trecut prin endoscop şi prin duetele biliare sau pancreatice. Substanţa de contrast este injectată prin acest cateter la nivelul duetelor, după care se fac radiografii pe care se vizualizează duetele.
Alte tipuri de catetere pot fi trecute prin endoscop pentru a preleva mostre de ţesut sau pentru a trata anumite anomalii identificate pe radiografii.
Colangiografia transhepatică pereutanată
Este un procedeu radiologie ce foloseşte substanţă de contrast pentru obţinerea imaginii duetelor biliare. înainte de efectuarea testului, vă jntjndeţi pe o masă de radiologie care poate fi rotită atât în plan vertical cât şi în plan orizontal. Un tub este introdus într-o venă de la nivelul braţului pentru administrarea unui sedativ şi a unui antibiotic. Pielea din dreptul ficatului este curăţată cu un antiseptic şi este injectat sub piele un anestezic local.Odată ce zona care a fost anesteziată devine insensibilă, un ac lung şi subţire este introdus în ficat. Majoritatea oamenilor nu simt acul trecând prin ficat. Când imaginea radiografică indică faptul că acul a ajuns în duetul biliar, un mediu de contrast este injectat prin ac. O serie de radiografii sunt efectuate în timp ce dumneavoastră sunteţi rotit în poziţii diferite care asigură imagini variate ale ficatului. Este posibil să fiţi nevoit să staţi în spital peste noapte pentru a fi monitorizat în caz de sângerări sau infecţii.
Niciun comentariu: