Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Biopsia hepatică: pregătire, riscuri și complicații

Biopsia hepatica - procedura prin care se colecteaza o mostra de tesut de la nivelul ficatului, cu ajutorul unui ac. 


Pentru evaluarea bolii hepatice medicul poate efectua o biopsie hepatică. Aceasta este o procedură diagnostică utilă în multe boli ale ficatului, inclusiv ciroza, hepatita şi tumorile.
 Veţi fi aşezat pe spate şi vi se va face o anestezie locală. Un ac subţire va fi introdus printre sau pe sub coastele dumneavoastră în ficat, pentru a preleva o probă mică de ţesut pentru analize de laborator. Acest lucru este frecvent efectuat cu ghidaj ecografic. Rareori există un disconfort după procedură.
 Analizele de laborator ale ţesutului hepatic pot confirma prezenţa sau absenţa unei anumite bob. Biopsia hepatică poate fi folositoare în evaluarea progresiei bolii.

Examenul este dureros? 
Deși se termină literalmente într-o secundă, având în vedere faza pregătitoare, biopsia hepatică durează în medie 15-20 de minute.
În timpul retragerii, pacientul poate prezenta durere ușoară sau senzație de presiune asupra pielii .
În orice caz, datorită anesteziei locale anterioare, examenul este în general bine tolerat.

Pregătirea pentru intervenție
Biopsia hepatică este efectuată pe post, astfel încât pacientul este rugat explicit să nu mănânce și să bea în timpul celor șase ore înainte de test. Pacientul trebuie să vină cu pijamale, papuci și cu toată documentația referitoare la verificările anterioare.
 Cu o notificare prealabilă suficientă, pacientul trebuie să informeze medicul despre medicamentele obișnuite, precum și despre orice alergii sau afecțiuni curente. Terapia cu anticoagulante sau medicamente care interacționează cu sedative poate fi temporar suspendată în vederea examinării (de obicei pentru o săptămână). Printre medicamentele pentru care medicul poate cere sistarea lor amintim antidepresive , anticoagulante , antiagregante, medicamente pentru hipertensiune , antibiotice , medicamente antiastmatice , AINS (cum ar fi aspirina , ibuprofenul si naproxenul ) precum si unele suplimente alimentare ( usturoi , ginkgo biloba si ulei de pește ).
 Înainte de biopsia hepatică, pacientul poate fi supus unui mic test de sânge pentru a determina capacitatea sa coagulantă , adesea săracă la persoanele cu disfuncție hepatică severă. Pentru a evita episoadele de sângerare, în caz de necesitate, pot fi administrați factori de coagulare.
 După primirea tuturor informațiilor legate de tehnicile utilizate și de riscurile pe care le implică, subiectul va trebui să semneze așa-numitul consimțământ informat.
 Deoarece pacientul nu va părăsi patul timp de aproximativ 4 ore după terminarea biopsiei hepatice, este bine să mergeți la toaletă înainte de a începe.


După biopsiea hepatică 
La sfârșitul biopsiei hepatice, pacientul este ținut în pat timp de câteva ore în decubit lateral drept, dacă abordarea a fost intercostală sau în cazul în care abordarea a fost subcostală. În ambele cazuri, se va aplica un sac de gheață în zona afectată de intervenție.
 La discreția medicului, subiectul va fi apoi externat seara sau în ziua următoare.
 În timpul zilei, în clinica de ambulatoriu, pacientul se poate plânge de ușoare dureri în locul în care a fost efectuată puncția, uneori iradiată la umăr.
 Debutul lor, legat de o ușoară iritare a pleurei și a peritoneului (membranele care înveliseră plămânii și, respectiv, cea mai mare parte a viscerelor), poate fi ușor controlată prin administrarea medicamentelor pentru durere . Mai mult, după biopsia ficatului, este programată o altă fază de post , cu o durată de cel puțin șase ore.
 De regulă, antibioticele nu estesunt necesare, în timp ce pacientul este monitorizat constant pentru ritm cardiac și tensiune arterială , pentru a detecta hemoragia hepatică precoce și rară.
Fragmentul hepatic luat de hepatolog este trimis la laborator pentru a fi analizat sub microscop de către un alt specialist, anatomo-patolog. Ca o regulă, rezultatul biopsiei este disponibil după una sau două săptămâni.
 După externare, este preferabil ca pacientul să fie insotit acasă de către un membru al familiei, evitând conducerea. Acest sfat devine obligatoriu în cazul în care medicul a administrat medicamente sedative și în acest caz este valabil timp de aproximativ 12 ore de la terminarea procedurii.
 Acasă, pacientul trebuie să evite absolut eforturile fizice pentru primele 24 de ore. Următoarea noapte va fi petrecută în odihnă absolută și - în scopuri de precauție - de preferință lângă din spital (nu mai mult de 30 de minute). În prezența durerii, pacientul trebuie mai să fie de acord cu medicul despre cum să ia cele mai potrivite medicamente; De exemplu, toate analgezicele care interferează cu procesul de coagulare a sângelui sunt contraindicate.

Riscuri și complicații 
În ciuda faptului că este o examinare invazivă și anormală, biopsia hepatică este o procedură cu o marjă de siguranță ridicată, care nu prezintă riscuri pentru pacient. Complicațiile grave sunt într-adevăr destul de rare. Cel mai frecvent, cu siguranță nu gravă, este durerea post-intervenție, care afectează până la 20-25% dintre pacienți, localizată pe locul puncției (partea dreaptă superioară a abdomenului) și propagată destul de des spre umărul drept. . O altă complicație frecventă, care nu trebuie să provoace prea multă îngrijorare, este scăderea tensiunii arteriale (10% dintre pacienți). Reducerea presiunii se datorează, de obicei, unei reacții numite vaso-vagal, în timpul căreia vasele de sânge se dilată și inima scade frecvența acesteia. Acest episod este foarte asemănător cu ceea ce se întâmplă în timpul unui leșin, astfel încât pacientul se poate plânge de vederea încețoșată, slăbiciunea și simțul eșecului.
 Printre cele mai grave complicații, care pot necesita intervenții chirurgicale și terapie prin transfuzie, menționăm sângerarea (un caz pe 500-1000 biopsii ), care poate fi ușoară sau mai rar (un caz în 2000) severă, până la necesitatea spitalizării cu proceduri de embolizare și posibila transfuzie. Riscul de mortalitate asociat cu biopsia hepatică este foarte aproape de zero (unul din 10000-12000). O altă complicație posibilă este puncția accidentală a viscerelor din apropiere (unul din 3000 de cazuri), în timp ce în teorie există, de asemenea, un risc potențial de diseminare a celulelor tumorale sau răspândirea proceselor infecțioase. Biopsia hepatică transjugulară este asociată cu un risc suplimentar reprezentat de reacțiile adverse la agentul de contrast; implică, de asemenea, utilizarea de raze X , care nu este recomandată femeilor în vârstă fertilă.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.