Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Functiile ficatului

Ficatul in corpul omenesc

Ficatul este cel mai mare organ intern nepereche şi este extreme de complex. Cântărind mai mult de 2 kg, ficatul îndeplineşte mai multe funcţii complicate esenţiale pentru funcţionarea normaiă a întregului organism. Aceste funcţii pot fi grupate în 3 categorii: reglare, metabolism şi detoxifiere.

  • Reglarea. Ficatul reglează compoziţia sângelui, mai ales a cantităţii de zahăr (glucoza), proteine şi grăsimi care intră în curentul sangvin. Ficatul de asemenea înlătură substanţa denumită bilirubina din sânge. Bilirubina apare în urma distrugerii celulelor roşii ale sângelui. O dată ce bilirubina pătrunde în ficat, este modificată chimic, devenind astfel solubilă în apă, se adaugă bilei şi este eliminată în materiile fecale. 
  • Metabolismul. Ficatul prelucrează marea majoritate a nutrienţilor absorbiţi din intestin. în plus faţă de convertirea multor nutrienţi in forme care pot fi utilizate de organism, ficatul serveşte şi ca depozit central pentru alţi nutrienţi ca vitamina A şi fierul. De asemenea, produce colesterol, factori ai coagulării, proteine specifice şi bilă, un lichid care favorizează digestia grăsimilor. 
  • Detoxifierea. Ficatul detoxifică sângele, înlătură anumite medicamente şi metaboliţi cu potenţial toxic sau substanţele chimice din curentul sangvin şi le converteşte în forme care pot fi excretate în bilă iar apoi în fecale. 

 Datorită complexităţii sale şi datorită expunerii la multe substanţe cu potenţial nociv, ficatul este extrem de vulnerabil la agresiuni. Totuşi, natura protejează ficatul în 2 moduri. în primul rând, ficatul este capabil să se regenereze - se poate vindeca singur prin repararea sau înlocuirea ţesutului agresionat. în al doilea rând, ficatul are mai multe unităţi care pot efectua aceleaşi funcţii, astfel că dacă ţesutul dintr-un sector al organului este afectat, alte zone îi pot prelua funcţiile pentru o perioadă nedeterminată sau până când ţesutul se repară.
Foto: http://www.staibene.it

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.