Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Litiaza biliară (calculii biliari - pietre la bila)

calcul biliar

Semne şi simptome
 • Durere bruscă şi intensă la nivelul abdomenului superior
 • Durere abdominală care durează între 30 de minute şi câteva ore
 • Durere care merge în umărul drept, zona de iradiere a vezicii biliare
 • Stare de greaţă şi câteodată vomă
 Calculii biliari sunt structuri cristaline de dimensiunea unui fir de nisip sau mari cât o minge de golf. Ei pot fi netezi şi rotunzi sau neregulaţi, cu multe colţuri. Unii oameni au doar o singură piatră iar alţii pot avea sute. Calculii biliari sunt frecvenţi, afectând aproape 10% din toţi adulţii din SUA,
 Un calcul biliar care obstruează duetul cistic migrând din vezica biliară în duetul biliar principal (comun) poate provoca durere şi câteodată inflamaţia vezicii biliare. Duetul biliar comun este un conduct care ajunge în duoden, pornind atât de la nivelul ficatului cât şi de la nivelul vezicii biliare. Cu toate că pietrele biliare apar la multe persoane, de obicei nu produc semne şi simptome. Probabilitatea apariţiei semnelor şi simptomelor sau a complicaţiilor datorate pietrelor din vezica biliară este probabil mai puţin de 20% pentru o perioadă de timp dată. La un procent mic de pacienţi acestea pot determina apariţia crizelor biliare.
 Durerea dintr-o criză biliară debutează cel mai adesea brusc şi poate dura câteva ore. De obicei este severă şi constanta, putând fi însoţită de greaţă şi vărsături. Pe măsură ce durerea cedează, puteţi simţi o senzaţie dureroasă mai blândă sau o sensibilitate accetuată în abdomenul superior, care poate dura chiar şi o zi.
 Crizele biliare pot fi rare, producându-se nu mai des de câteva ori pe an. Oamenii pun frecvent pe seama pietrelor biliare stări de vomă şi vărsăturile, balonările, intoleranţa la mâncărurile grase şi durerile abdominale frecvente, dar de obicei aceste semne şi simptome nu se datorează calculilor biliari.
 Ingălbenirea pielii şi a ochilor dumneavoastră (icterul), mai ales dacă este însoţită de durere, sugerează câ piatra a migrat în duetul biliar comun. Prezenţa febrei înalte sau a frisonului indică de obicei o complicaţie cum este inflamaţia vezicii biliare (colerisfită), pancreatita acută sau infecţie la nivelul duetului biliar (colangită), datorate unei obstrucţii.
 Câteodată, semnele şi simptomele bolilor vezicii biliare apar după masă, dar ele pot apărea oricând, chiar şi atunci când dormiţi.
 Autopsiile arată că pietrele vezicii biliare apar Ia 20-30% dintre femeile cu vârsta peste 70 de ani, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul procentului găsit la bărbaţi. Probabilitatea de apariţie a calculilor biliari creşte cu vârsta şi cu obezitatea. Scăderea rapidă şi severă în greutate poate fi de asemenea asociată cu apariţia de pietre la nivelul vezicii biliare.

 Tipuri
Nu toţi calculii biliari sunt formaţi din acelaşi material. Majoritatea conţin un amestec de substanţe. La americani, 80% din compoziţia pietrelor biliare este reprezentată de colesterol. Restul de 20% sunt reprezentate mai ales de calciu şi de săruri ale pigmenţilor biliari.
 In mod normal acizii biliari şi fosfolipidele ca lecitina împiedică colesterolul să devină prea concentrat şi să formeze pietre la nivelul vezicii biliare. Totuşi, când concentraţia de colesterol din bilă creşte peste capacitatea acizilor biliari şi a ledtinei de a menţine aceste echilibru, colesterolul poate cristaliza şi se poate transforma în pietre.

Diagnostic
 Dacă apare o durere persistentă şi severă la nivelul abdomenului superioT, medicul va dori să vă investigheze pentru calculi biliari. El vă poate palpa abdomenul pentru a vedea dacă vezica dumneavoastră biliară este dureroasă şi dacă a devenit umflată (destinsă) datorită obstrucţiei unui duet biliar. Testele utilizate pentru diagnosticul litiazei veziculare constau în analize sangvine şi o examinare ultrasonografică a vezicii biliare, care poate identifica pietrele din interiorul acesteia. Alte analize care pot fi folosite sunt tomografia computerizată şi scanarea cu radionuclizi.

Tratament 
Dacă aveţi litiază biliară, dar nu vă deranjează prin semne şi simptome, este posibil ca medicul să nu vă recomande nici un tratament specific, ci mai degrabă să vă sfătuiască să ie supravegheaţi şi să aşteptaţi. Dacă aveţi dureri ale vezicii biliare sau dacă aţi avut unul sau mai multe episoade de inflamaţie ale pancreasului, el vă poate recomanda un tratament.

Tratament chirurgical 
Extragerea chirurgicală a pietrelor vezicii biliare (colecistectomia) este tratamentul de elecţie la majoritatea persoanelor cu această boală. Frecvent, această operaţie poate fi efectuată folosind o procedură numită laparoscopie, care este mai puţin invazivă decât chirurgia tradiţională pentru că se face prin câteva incizii mici abdominale în locul unei incizii mari cum este cea din chirurgia tradiţională. în anumite cazuri, poate fi utilizată o procedură denumită colangiopancreatografie endoscopică retrogradă, ce constă în introducerea prin gură a unui tub flexibil de care este ataşată o cameră de luat vederi (endoscop), până la deschiderea duetului biliar comun la nivelul tractului digestiv. Dacă este descoperit un calcul în duet, el poate fi extras imediat cu alte instrumente ataşate endoscopului.

Dizolvarea pietrelor 
Dizolvarea este o formă de tratament a calculilor vezicali, apărută în anii '70. Poate dizolva pietrele de colesterol, dar datorită limitărilor este în prezent rar utilizat. Un acid biliar {acid ursodeoxicolic) este luat timp de o lună sub formă de tablete. Acest medicament scade concentraţia de colesterol din vezica biliară, permiţând acizilor biliari să transforme colesterolul solid de la nivelul pietrelor într-un amestec solubil complex. Medicamentul acţionează cel mai bine dacă pietrele de colesterol sunt mici şi la computer tomograf nu apar impregnate cu calciu.
 Medicamentul se administrează în funcţie de greutatea corporală şi poate fi scump, în general, poate dura câteva luni sau chiar ani pentru ca acizii biliari să dizolve pietrele. Aşadar, această abordare nu este practica dacă aveţi dureri frecvente ale vezicii biliare. în plus, dacă întrempeţi terapia medicamentoasă, aveţi risc peste 50% de apariţie a altor pietre la nivelul vezicii biliare deoarece problema secreţiei în exces de colesterol este încă prezentă.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.