Obstrucţia ductului biliar
Semne şi simptome
• Durere în abdomenul superior
• îngălbenirea pielii şi a ochilor
• Mâncărime
• Febră înaltă şi frison
• Fecale de culoare gri-deschs sau cafenie
• Urină de culoarea ceaiului sau a cafelei
Semne şi simptome de urgenţă
• Piele rece, palidă şi lucioasă, asociată cu puls rapid sau slab
• Confuzie mentală
O obstrucţie la nivelul căii principale de transport a bilei către duoden (ductul biliar comun) poate să apară din mai multe motive:
Calculii biliari
Cea mai comună cauză a unei obstrucţii a ductului biliar sunt calculii de la vezica biliară, care au migrat în duct. Unul sau mai mulţi calculi pot obstrua ductul îngust şi pot determina apariţia durerilor episodice Ia nivelul abdomenului superior. Puseele febrile însoţite de frisoane reci, precum şi îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter) pot fi semne de obstrucţie severă a ductului biliar (obstrucţie acută).
O obstrucţie la nivelul ductului biliar comun, idealizată la nivelul unirii acestuia cu ductul pancreatic poate determina inflamaţia pancreasului (pancreatită). Enzimele pancreatite nu pot părăsi pancreasul şi rămân prinse în interiorul acestuia, afectându-l. Obstrucţiile ductului biliar comun pot fi o urgenţă medicală, necesitând îndepărtarea imediată a obstrucţiei.
Stictura ductului biliar comun
Strictura (îngustarea) ductului biliar comun este o complicaţie posibilă a chirurgiei vezicii biliare sau a ductului biliar. Strictura se poate dezvolta imediat după operaţie sau ia o distanţă de câţiva ani de la operaţie. Strictura poate să apară după o obstrucţie datorată caiculilor biliari. Operaţia poate corecta frecvent această problemă.
Hemobilia
Sângele din ductul biliar (hemobilia) poate coagula şi obstrua ductul. Hemobilia este o situaţie rară, care poate să apară ca rezultat al unei traume la nivelul ficatului sau a ductului biliar în timpul operaţiei. Pacienţii cu hemobilie au frecvent dureri abdominale, icter şi sânge în fecale. Frecvent coagulii se dizolvă spontan, dar poate fi uneori necesară extragerea Iot pe cale chirurgicală sau nechirurgicală.
Colangita sclerozantă primară
Termenul scleroză semnifică întărirea şi îngroşarea unui ţesut. O afecţiune cronică denumită colangita sclerozantă primară determină îngroşarea şi întărirea ţesuturilor de la nivelul peretelui ductului biliar. Acestea pot bloca parţial ductul şi pot duce la formarea în duct a pietrelor biliare. Fie obstrucţia, fie pietrele rezultate pot provoca semne şi simptome asemănătoare cu cele produse de calculii din ductul biliar şi care constau în icter, mâncărime (prurit), durere în partea dreaptă a abdomenului şi episoade de febră şi frison.
Colangita sclerozantă primară poate duce la ciroză, insuficienţă hepatică, cancer de duct biliar sau sângerări de la nivelul venelor esofagiene. Frecvent, colangita sclerozantă se asociază cu boli subiacente, cum este colita ulcerativă.
Cancerul ductului biliar
O tumoră canceroasă (malignă) la nivelul ductului biliare poate determina obstrucţia acestuia. Semnele şi simptomele cancerului de duct biliar constau în icter, scădere ponderală, fecale de culoare deschisă şi dureri abdominale.
Alte cauze
Câteodată ductul biliar comun poate deveni parţial sau complet obstruat datorită presiunii externe. Aceasta poate să apară ca o complicaţie a pancreatitei, cancerului pancreatic, limfomului sau datorită unui cancer care a metastazat dmtr-o altă parte a organismului. Semnul principal este icterul. Tratamentul este orientat către boala de bază.
Diagnostic
Datorită faptului că semnele şi simptomele precoce ale obstrucţiei ductului biliar sunt asemănătoare indiferent de cauză, medicul va utiliza multe din testele diagnostice folosite pentru identificarea pietrelor la nivelul vezicii biliare. Alte 2 proceduri diagnostice, denumite colangiografia percutană transhepatică şi colangiopancreatografia endoscopică retrogradă folosesc injectarea substanţei de contrast în ductul biliar comun
Cât de grava este obstrucţia ductului biliar?
Blocarea ductului biliar este o problemă serioasă şi chiar ameninţătoare de viaţă, care necesită tratament prompt. Culturile din sânge, recoltate în timpul episoadelor de febră, pot arăta prezenţa bacteriilor care au pătruns în curentul sangvin dintr-un duct biliar infectat şi obstruat. Infecţia sangvină (sepsis) poate duce la şoc.
Tratament
Scopul principal al tratamentului este îndepărtarea blocajului.
Tratament chirurgical
Când cauza obstrucţiei este un calcul sau mai mulţi situaţi la nivelul ductului biliar şi există calculi şi la nivelul vezicii biliare, medicul vă poate recomanda intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare şi a pietrelor rămase la nivelul ductului. Uneori, el preferă să scoată pietrele din ductele biliare înaintea operaţiei folosind alte tehnici.
Dacă obstrucţia se datorează unei îngustări (stricturi) a ductului biliar, un chirurg priceput, specializat în reparaţiile tractului biliar, poate reconstrui ductul biliar. Dacă tentativele anterioare de reparaţie a ductului biliar nu au fost încununate de succes, ductul poate fi lărgit şi un tub subţire (stent) poate fi inserat în zona îngustată pentru a ţine ductul deschis şi a permite trecerea bilei. Deoarece colangita sclerozantă primară în stadiul avansat determină frecvent multiple îngustări care nu pot fi tratate cu stent sau cu alte mijloace, în prezent nu există nici un tratament specific pentru aceasta. Dacă anomalia se complică cu insuficienţă hepatică, transplantul hepatic poate fi o opţiune
Colangiopancreatografia endoscopică retrogradă
Aceasta este o procedură în cursul căreia un tub subţire (endoscop) este introdus în tractul digestiv până la nivelul unde ductul biliar comun pătrunde în porţiunea superioară a intestinului subţire (duoden). Un dispozitiv pentru tăiat poate fi introdus până la intrarea în ductul biliar, lărgind-o şi permiţând trecerea pietrei obstruante. Un tub subţire poate fi plasat în duct pentru a-1 menţine deschis.
Tratament medicamentos
Mâncârimea este frecvent simptomul predominant în obstrucţia cronică a ductului biliar. Poate fi tratată cu succes cu ajutorul medicamentelor. Doctorul poate prescrie vitaminele A, D, E, K, care sunt slab absorbite la persoanele cu obstrucţie de duct biliar. Dacă obstrucţie şi frisoanele apar, se poate administra un antibiotic.
Niciun comentariu: