Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Herniile: inghinala, femurală, ombilicală şi incizională

O hernie apare când o parte a organismului (de obicei intestinul subţire) protruzionează printr-un orificiu sau un punct slăbit într-o altă parte a organismului. Câteva tipuri de hernii pot afecta abdomenul: inghinala, femurală, ombilicală, hiatală şi incizională. O hernie hiatală este protruzia unei părţi din stomac prin orificiul esofagian (hiatusul esofagian) al diafragmului.
 Oamenii tind să asocieze apariţia herniilor cu ridicarea de greutăţi, dar de fapt herniile nu au nici o cauză aparentă şi ele pot fi chiar şi congenitale.

Hernia inghinală

 Hernia inghinală 


La bărbaţi, hernia apare de obicei la nivelul zonei inghinale, regiunea unde cordonul spermatic şi vasele de sânge testiculare părăsesc cavitatea abdominală mergând către scrot. Zona prin care aceste structuri trec prin muşchii abdominali se numeşte canal inghinal.
 Când o ansă intestinală părăseşte abdomenul împreună cu cordonul spermatic, avem de-a face cu o hernie inghinală indirectă. O umflătură direct prin peretele abdominal în această zonă se numeşte hernie inghinală directă. Atât hernia inghinală directă cât şi cea indirectă sunt responsabile de 4 din 5 hernii la bărbaţi. Mai puţin frecvent, hernia inghinală poate să apară şi la femei, Sa locul unde ţesutul conjunctiv care susţine uterul părăseşte abdomenul pentru a se uni cu ţesutul de lângă deschiderea vaginalâ.
 Semnele şi simptomele herniei inghinale constau în disconfort în timp ce vă aplecaţi sau ridicaţi ceva şi o umflătura dură in zona inghinală. La bărbaţi, protruzia intestinală ajunge în scrot, provocând durere şi umflarea scrotului.

Diagnostic 

De obicei un doctor poate diagnostica o hernie inghinală prin examenul fizic. Majoritatea herniilor determină umflături importante adiacente osului pubian. Multe hernii minore sunt detectate în timpul examenului fizic de rutină.

 Cât de gravă este o hernie inghinală?

O hernie care nu poate fi readusă în abdomen prin aplicarea unei presiuni uşoare poate fi prinsă (încarcerată). Fără tratament, hernia se poate strangula şi poate opri aportul de slnge către intestin. Acest lucru poate determina cangrena unei porţiuni intestinale, o complicaţie ameninţătoare de viaţă care necesită tratament chirurgical imediat. Dacă proeminenţa este însoţită de greaţă şi vărsături, hernia poate deveni obstruată sau strangulată.

  Tratament

Cel mai bun tratament pentru o hernie inghinală care produce semne şi simptome este o operaţie prin care intestinul este împins înapoi în abdomen şi musculatura slăbită a peretelui abdominal este cusută. Acest lucru se numeşte herniorafie.
 In anumite cazuri medicul poate alege să facă o hernioplastie, lucru care implică utilizarea unei proteze pentru a întări zona slăbită. Acest tip de chirurgie poate fi aplicat folosind o tehnică minim irwazivă denumită laparoscopie, în timpul căreia câteva mici incizii sunt făcute în abdomen în locul unei incizii mai mari. Acest tip de chirurgie reduce simptomele ca durerea secundară operaţiei şi grăbeşte vindecarea.
 Purtarea unui bandaj suspensor nu este o soluţie pe termen lung pentru hernie. Totuşi, medicul vă poate sugera să o purtaţi înainte de operaţie pentru a împiedica agravarea herniei.

 Hernia femurală 


 Hernia femurală se formează în canalul care asigură trecerea principalelor vase de sânge, artera şi vena femurală, către coapsă. Această hernie produce o umflătură care este de obicei ceva mai jos decât locul unde apare de obicei cea din hernia inghinală.
 Herniile femurale sunt mai frecvente la femei decât la bărbaţi şi acest tip de hernii sunt mai susceptibile la strangulare.

Hernia ombilicală


In acest tip de hernie, o masă apare la nivelul buricului (ombilicului) datorită slăbirii peretelui abdominal din jurul acestuia. Unii copii nou-născuţi au hernie ombilicală. O parte din intestinele lor au rămas în afara cavităţii lor abdominale. Aceste hernii de obicei nu produc vreun semn sau simptom şi se pot rezolva singure. La adulţi, herniile ombilicale câteodată devin inflamate sau dureroase şi trebuie reparate.

Hernia incizională


O incizie chirurgicală la nivelul peretelui abdominal poate conduce la o hernie incizionalâ. Herniile incizionale au risc redus de complicaţii, deşi în timp porţiuni din intestinul dumneavoastră pot protruziona (proemina) pe la nivelul herniei şi pot provoca disconfort.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.