Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Tumorile intestinului subţire

Tumori de intestin subtire

Semne şi simptome 
• Crampe abdominale şi durere abdominală
 • Greaţă şi vomă
 • Pierdere ponderală
 • Scaune sangvinolente

 Este neobişnuit ca tumorile să apară la nivelul intestinului subţire - acestea reprezintă doar 3-6% dintre toate proliferările anormale de la nivelul tractului gastrointestinal. Majoritatea tumorilor intestinului subţire sunt necanceroase (benigne) şi sunt de obicei depistate între 40 şi 60 de ani. Semnele şi simptomele cele mai frecvente sunt durerea, scaunele sangvinolente, greaţa şi voma.   Există mai multe tipuri de tumori benigne, cum sunt lipoamele, leiomioamele, angioamele şi adenoamele. Aceste tumori nu se răspândesc. Adeseori sunt depistate atunci când o radiografie este efectuată pentru o altă afecţiune. Un mic procent din tumorile intestinului subţire sunt canceroase (maligne). Cele mai obişnuite tipuri de tumori maligne sunt adenocarcinomul, leiomiosarcomul, tumorile cardnoide şi limfomul.
 Semnele şi simptomele unei tumori maligne pot consta în durere abdominală, pierdere ponderală, scaune cu sânge, greţuri şi vărsături. Medicul poate palpa o masă abdominală în timpul unui examen fizic. Sângerarea, perforaţia şi obstrucţia se asociază frecvent cu leiomiosarcomul. O tumoră cartinoidă poate să nu producă vreun semn sau simptom până în momentul în care metastazează. 

Diagnostic
 Radiografia cu bariu şi tomografia computerizată sunt proceduri utilizate pentru a depista tumorile intestinale de dimensiuni reduse. Uneori, imagistica diagnostică nu poate distinge între o rumoare benignă şi o tumoare malignă, iar explorarea chirurgicală a abdomenului poate fi necesară pentru a stabili diagnosticul. Uneori, tumorile sunt identificate accidental în timpul analizelor pentru o altă afecţiune.

  Cât de grave sunt tumorile intestinului subţire? 
Tumorile benigne nu sunt ameninţătoare de viaţă, dar ele pot produce semne şi simptome periculoase cum sunt sângerările şi obstrucţia. Tumorile maligne sunt periculoase, pot fi amenin- ţătoare de viaţă şi necesită tratament prompt.

  Tratament Tratamentul chirurgical este de obicei recomandat pentru toate tumorile benigne care produc semne şi simptome şi pentru tumorile maligne care nu s-au împrăştiat prea mult. Când o tumoră a metastazat într-un asemenea grad încât tratamentul chirurgical este ineficient, chimioterapia şi radioterapia, fie individual sau în combinaţii, pot fi utilizate.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.