Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Problemele vasculare ale intestinului

O reţea vastă de vase sangvine hrăneşte organele localizate în abdomenul dumneavoastră. Uneori, o boală a vaselor de sânge (boală vasculară) sau o boală abdominală poate reduce aportul sangvin de la nivel intestinal. Când acest lucru se întâmplă, zona afectată devine deficitară în nutrienţi şi oxigen, iar efectul poate fi moartea tisulară. Problemele vasculare ale intestinului sunt ischemia mezenterică, colita ischemică şi angiodisplazia colonului.

Ischemie mezenterică

Ischemia mezenterică
Această afecţiune se caracterizează printr-o reducere parţială sau totală a aportului sangvin la nivel intestinal. Această obstrucţie vasculară se poate produce treptat în urma acumulării depozitelor care conţin colesterol (plăci) la nivelul arterelor care aprovizionează intestinele cu oxigen. Principalul simptom este reprezentat de durere foarte intensă la nivelul abdomenului mijlociu. Durerea este de obicei agravată de alimentaţie şi ameliorată de postul alimentar.
 Un alt tip de obstrucţie vasculară este un cheag sangvin (embol), care ajunge de la nivelul inimii în arterele care aprovizionează cu sânge intestinele. Rezultatul este blocajul brusc şi complet al fluxului sangvin la nivelul unei porţiuni a intestinului. Afecţiunea produce adeseori durere abdominală intensă cu debut brusc şi reprezintă o urgenţă medicală.
 Examinarea vaselor sangvine de la nivelul abdomenului (angiografia) poate determina locul obstrucţiei vasculare. Această investigaţie este de obicei urmată de o operaţie pentru îndepărtarea porţiunii intestinale afectate. Dacă nu s-au produs leziuni ireversibile, cheagul poate fi îndepărtat sau artera afectată poate fi reconstruită sau ocolită.

 Colita ischemică 
 In colita ischemică, aportul sangvin la nivelul colonului este redus, adeseori în urma insuficienţei cardiace congestive sau a presiunii reduse a sângelui (hipotensiune). Boala afectează cel mai frecvent adulţii vârstnici. Semnele şi simptomele constau în durere la nivelul abdomenului inferior, cu caracter de crampe şi sângerare rectală.
 Tratamentul chirurgical poate fi necesar în cazurile grave, dar de cele mai multe ori problema se rezolvă spontan atunci când insuficienţa cardiacă congestivă sau presiunea sangvină redusă sunt corectate. O îngustare a colonului (strictură) se poate produce ulterior la locul unde a fost ischemia. 

Angiodisplazia colonică
 Această afecţiune se caracterizează prin dilataţia, contorsionarea sau subţierea vaselor sangvine de la nivelul peretelui intern al colonului. Apare cel mai frecvent la aduliţii vârstnici- Sângerarea rectală este un simptom frecvent care este adeseori rezolvat prin tratament cu laser sau prin cauterizare. Sângerarea severă (hemoragia) este rară. Aceasta poate fi de obicei oprită prin blocarea vasului sangvin afectat în timpul unei proceduri diagnostice denumită angiografie. în caz de sângerare masivă sau sângerare din locaţii multiple, excizia porţiunii afectate a colonului poate fi necesară.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.