Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Screening pentru cancerul colorectal

Mai multe teste pot identifica cancerul colorectal incipient sau polipii potenţial cauzatori de cancer (adenoamele) înainte ca aceştia să producă semne sau simptome. The American Cancer Sociefy recomandă ca tuturor adulţilor să li se aplice unul sau o combinaţie dintre următoarele teste screening începând cu vârsta de 50 de ani. Screeningul poate fi efectuat mai devreme pentru indivizii cu risc peste medie pentru această boală.

Tuşeul rectal 


 In timpul acestei examinări simple de cabinet, medicul introduce un deget înmănuşat în rectul dumneavoastră pentru a palpa eventualii polipi sau mase. Deşi simplă şi sigură, aceasta metodă este limitată la examinarea rectului dumneavoastră. De aceea, este efectuată în asociere cu alte teste screening.

Test pentru hemoragiile oculte 


 Acest test verifică materiile fecale pentru detectarea cantităţilor microscopice de sânge. Acest test poare fi efectuat în cabinetul medicului sau la domiciliu. Problema este că unele cancere şi majoritatea polipilor nu sângerează şi nu sunt detectate cu acest test. în plus, rezultate pozitive ale acestui test nu semnifică în mod obligatoriu că aveţi cancer sau polipi. Sângerarea poate proveni din alte surse, cum ar fi hemoroizii sau gastrita. Datorită acestor motive, mulţi doctori recomandă metode de screening alternative sau adiţionale. Un test pentru depistarea hemoragiilor fecale oculte este adeseori combinat cu sigmoidoscopia.

Sigmoidoscopia 


Sigmoidoscopia îi permite medicului să vizualizeze şi să inspecteze porţiunea inferioară a colonului dumneavoastră (sigmoidul şi rectul). Testul presupune să fie efectuate 1-2 clisme pentru pregătirea colonului. Nu necesită sedare şi durează aproximativ 5-10 minute. Un tub flexibil şi iluminat, care are asociată o cameră fibrooptică (sigmoidoscop) este introdus în rectul dumneavoastră şi avansat de-a lungul colonului sigmoid. Aproximativ 30-50% dintre cancerele rectale şi polipi pot fi observaţi în timpul unei astfel de examinări. Dacă se identifică un polip sau o zonă suspectă, se efectuează o biopsie în timpul căreia sunt prelevate probe de ţesut pentru examinarea microscopică.

Colonoscopia

Colonoscopia
In timpul colonoscopiei, un tub subţire şi flexibil este introdus cu blândeţe în rect şi împins de-a lungul colonului pentru a vizualiza tractul intestinal inferior. Aceasta metoda comună de screening poate de asemenea ajuta la depistarea altor probleme ale colonului.
Colonoscopia este considerată standardul de aur pentru screening-ul cancerului colorectal. De obicei, este testul preferat pentru indivizii cu risc peste medie de cancer colorectal. Un tub flexibil şi iluminat, cu o cameră video mică ataşată, este utilizat pentru a examina întregul colon şi rect. Tubul este introdus în rect şi avansat de-a lungul întregului colon. Dacă sunt depistaţi polipi sau zone suspecte, doctorul le poate îndepărta fără durere şi poate preleva probe de ţesut pentru analiza de laborator (biopsie). Pregătirea pentru test de obicei presupune ingestia de lichide clare, o pregătire specială cu laxative şi uneori clisme pentru a curăţa colonul în scopul unei vizualizări mai bune. Majoritatea oamenilor primesc de asemenea sedare uşoara imediat înaintea examinării.

Clismă cu bariu 

O clismă cu bariu permite medicului dumneavoastră să examineze intestinul gros pe o radiografie. Bariul, un mediu de contrast cretos, este introdus în colon. Bariul tapetează mucoasa colonului, conrurându-i clar şi apoi este efectuată radiografia. Testul durează aproximativ 20 de minute. O clismă cu bariu este adeseori combinată cu sigmoidoscopia.

 Care test este cel mai bun? 

Cele mai bune teste de screening pentru dumneavoastră depind de vârsta pe care o aveţi, de starea generală de sănătate şi dacă aveţi alţi factori de risc care vâ fac să aveţi un risc peste medie de cancer colorectal. Discutaţi aceste lucruri cu medicul şi împreună veţi putea stabili cea mai bună modalitate de acţiune, Screeningul şi detecţia precoce pot fi foarte importante în prevenirea şi tratarea acestei afecţiuni.

 Screening-ul în viitor 

Se prefigurează mai multe inovaţii care ar putea îmbunătăţi eficacitatea şi ar putea reduce costurile screeningului pentru cancerul colorectal. Analiza materiilor fecale, care ar putea identifica substanţe specifice cu originea la nivelul cancerelor sau polipilor, mai degrabă decât depistarea sângelui, pot creşte acurateţea detecţiei precoce.
 Tehnici îmbunătăţite pot de asemenea permite vizualizarea mai completă şi mai confortabilă a colonului şi rectului. Acestea constau în proceduri radiologice noninvazive speciale denumite „colonoscopie virtuală".

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.