Toxiinfecţia alimentară
Toxiinfecţia alimentară este cauzată de ingestia unor alimente contaminate. Semnele şi simptomele acesteia constau de obicei în diaree şi greaţă. Voma şi durerile abdominale pot fi de asemenea prezente.
Cea mai frecventă cauză a toxiinfecţiei alimentare este toxina produsă de bacteria Staphylococcus aureus. Când acest microorganism contaminează anumite alimente, în special cremele, alimentele care conţin maioneză sau cartofii, carnea de pui, ouăle sau salata de ton, se multiplică rapid. Aceasta explică de ce toxiinfecţia alimentară cu stafilococ adeseori se produce în accese. Cel mai frecvent con- taminarea se produce de la mâinile celui care manipulează alimentele.
Ce este de făcut?
De obicei disconfortul toxiinfecţiei alimentare trece în câteva ore. După ce voma sau diareea trec, consumaţi numai lichide în timpul primelor 12 ore; apoi, limitaţi-vă aportul alimentar la alimente moi pentru următoarele 24 de ore. In cazul copiilor foarte mici, vârstnicilor sau indivizilor care au alte afecţiuni, este indicată consultarea unui doctor.
Profilaxie
Cea mai bună strategie este să evitaţi alimentele contaminate. Păstraţi toata carnea şi resturile congelate. Nu lăsaţi alimentele să vină în contact cu sucurile de la carnea crudă. Spălaţi fructele şi legumele cu minutozitate.
Niciun comentariu: