Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Mononuleocza infecţioasă

Mononucleoza infecţioasă se numeşte şi „boala sărutului". Oricine poate contracta mononucleoza, dar incidenţa sa este mai mare la adolescenţi. Majoritatea cazurilor de mononucleoza sunt produse de virusul Epstein Barr. Cei mai mulţi oameni sunt expuşi virusului Epstein Barr până la 35 de ani. Deşi sărutul poate transmite virusul, mononucleoza se poate răspândi şi prin tuse, strănut sau folosirea în comun de pahare. Nu este foarte contagioasă, dar poate produce o îmbolnăvire de lungă durată. Afecţiunea se vindecă, de obicei, complet. La început, infecţia la copiii de 4-15 ani constă doar în semne uşoare şi simptome cum ar fi febra pe termen scurt şi oboseala. în unele cazuri, simptomele sunt minime şi infecţia poate trece neobservată. Mai târziu, în adolescenţă şi la adultul tânăr, virusul poate cauza o boală îndelungată, epuizantă.
Boala sarutului

  Semne şi simptome
 • Febra
 • Dureri în gât
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Oboseală şi slăbiciune
 • Dureri musculare
 • Umflarea ganglionilor limfatici
 • Dureri în partea superioară stângă a abdomenului
 Mononucleoza infecţioasă este produsă de virusul Epstein-Barr. Infecţia apare mai des La persoane cu vârsta de 16-25 de ani. Se consideră câ se răspândeşte prin salivă. Perioada de incubaţie a bolii este, de regulă, de 7-14 zile la copii şi adolescenţi; este mai mare la adulţi, uneori de 30-50 de zile. 

Diagnostic 

 Mononucleoza infecţioasă produce o mare varietate de semne şi simptome, ca febră, dureri de gât, umflarea ganglionilor limfatici şi mărirea splinei. Pot să mai apară greţuri, icter, durere de cap, rigiditate, dureri toracice, tuse şi bătăi ale inimii rapide sau neregulate. Pierderea petitului, durerile musculare, oboseala şi slăbiciunea sunt prezente frecvent, iar la unele persoane apare o erupţie roşie. Această mare varietate de semne şi simptome poate face diagnosticul dificil. Dacă medicul suspicionează boala, vă poate face un test de sânge numit test Monospot, care verifică existenţa virusului Epstein-Barr în sânge.

 Cât de gravă este mononucleoza infecţioasă? 

Mononucleoza infecţioasă nu este o boală gravă, exceptând cazurile rare în care splina se măreşte prea mult şi se rupe sau când alte organe vitale, ca ficatul sau inima, sunt infectate. Apelaţi la ajutor medical de urgenţă dacă aveţi dureri brusc instalate în partea superioară stângă a abdomenului. Acestea pot să indice o mărire rapidă sau o ruptură de splină. Dacă se produce ruptura, poate fi necesară chirurgia de urgenţă pentru a controla sângerarea.
 In majoritatea cazurilor, febra, umflarea ganglionilor limfatici şi mărirea splinei se ameliorează după 10 zile. Totuşi, sunt necesare 2-3 luni pentru a vă simţi perfect normal. Chiar dacă majoritatea simptomelor nu sunt debilitante grav, boala poate produce oboseală şi slăbiciune de durată.

Tratament  mononucleoza  infecţioasă 

 Tratametnul pentru mononucleoza depinde, în generai, de simptome şi de severitatea sa.

 Tratament medicamentos 
 Nu există un tratament medicamentos specific pentru mononucleoza, dar durerea în gât este agravată de o infecţie streptococică. Roşul în gât necesită tratament antibiotic. Uneori, medicul vâ poate prescrie corticosteroizi pentru ameliorarea simptomelor.

 Autoîngrijirea
 Odihna este o parte importantă a tratamentului. Nu vă aşteptaţi să reveniţi la activităţile obişnuite mai devreme de 2-3 săptămâni. Medicul vă poate cere să evitaţi sportul timp de câteva luni cât splina este mărită. Consumul de lichide poate ajuta la ameliorarea febrei şi a durerilor de gât, şi poate evita deshidratarea. Pentru dureri de gât, încercaţi gargara cu apă caldă şi sărată, de câteva ori pe zi.

 Sfaturi pentru prevenire 

 Spălarea corectă a mâinilor este cea mai bună modalitate de o preveni multe infecţii. De aceea, este important să vă spălaţi regulat pe mâini şi să le arătaţi şi capiilor dumneavoastră cum să o facă. Se recomandă următoarele: • folosiţi săpun şi apă care curge; • frecaţi enegic mâinile atunci când le spălaţi; • spălaţi toată suprafaţa lor, inclusiv dosul mâinilor, închietura lor, spaţiile dintre degete şi de sub unghii; • clătiţi bine şi lăsaţi apa să se scurgă cât timp vă ştergeţi mâinile; • ştergeţi-vâ mâinile pe un prosop personal; • închideţi robinetul folosind hârtie de toaletă.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.