Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Diareea produsă de antibiotice


Diareea din cauza antibiotice

Semne şi simptome 

 • Diaree care apare în timpul sau la puţin timp după un tratament cu antibiotice
 • Crampe abdominale
 • Febră

 Antibioticele, în special clindamicina (Cleocin), ampicilina (Omnipen, Pollycihn), cefalosporinele şi aminoglicozidele pot cauza diaree. De obicei diareea este rezultatul dereglării ecosistemului intestinal de către antibiotic, ceea ce permite anumitor bacteriisă prolifereze. Aceasta poate produce inflamaţia colonului.
 Diareea cauzată de antibiotice este destul de frecventă, afectând până la 25% dintre utilizatorii de clindamicirtă şi până la 10% dintre cei ce iau ampicilina. Cea mai serioasă formă de diaree provocată de antibiotice este colita pseudomembranoasă, cauzată de o toxină secretată de un microorganism denumit Clostridium difficile.
 Tipic, diareea debutează la 4-10 zile după începerea tratamentului cu antibiotice, iar seimele şi simptomeîe de obicei se atenuează după întreruperea administrării antibioticului. Totuşi, pentru aproximativ 25% dintre oameni semnele şi simptomeîe nu apar până când antibioticul nu a fost întrerupt.

 Diagnostic 
 Dacă medicul suspectează că diareea este cauzată de utilizarea antibioticelor, el poate efectua analiza unei mostre de fecale.

Cât de gravă este diareea provocată de antibiotice? 

 Multe persoane se simt mai bine după încetarea tratamentului cu antibiotice. Alţii devin foate bolnavi şi au diaree persistentă, cu deshidratare. Rareori, colita pseudomembranoasă se poate instala, putând să evolueze către o situaţie ameninţătoare de viaţă.

Tratament 
 Doctorul probabil că vă va întrerupe tratamentul cu antibioticul care se pare că produce diareea. Metronidazolul (Flagyl) şi vancomicina (Vancocin) pot fi utilizate pentru tratament dacă este cazul. Alt medicament este colestiramina (Questran), care se leagă de toxina produsă de Clostridium difficile şi favorizează eliminarea acesteia.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.