Sindromul de colon iritabil
Semne şi simptome
• Durere abdominală sau disconfort• Balonare sau emisie de gaze
• Diaree
• Constipaţie
• Prezenţa de mucus în materiile fecale
Aproximativ 20% dintre americani prezintă din când în când semne şi simptome ale sindromului de colon iritabil. Deoarece semnele şi simptomele constau de cele mai multe ori în dereglări digestive obişnuite şi se pot produce intermitent, mulţi oameni nu caută niciodată ajutor medical. Totuşi, această afecţiune este una din principalele cauze de absenţă de la scoală şi de la locul de muncă. Sindromul de colon iritabil debutează adesea în timpul adolescenţei sau la adulţii tineri. Se produce mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Principalele semne şi simptome sunt durerea abdominală şi modificarea tranzitului intestinal.
Durerea se poate produce oriunde la nivelul abdomenului şi poate fi intensă. Indigestia, durerile gastrice şi greaţa pot fi şi ele uneori prezente. în mod caracteristic, semnele şi simptomele se produc după o masă şi sunt ameliorate temporar de emisia unui scaun. Persoanele cu sindrom de colon iritabil acuză frecvent o senzaţie de balonare şi emisia excesivă de gaze, care de asemenea ameliorează starea de disconfort.
Constipaţia reprezintă de asemenea un semn frecvent. Scaunele pot avea aspect granular sau pot fi sub formă de mici biluţe sau materiile fecale pot avea formă alungită. Se poate produce şi diaree, care este semnul dominant în cazul multor persoane.
Cauze
Sindromul de colon iritabil este adeseori denumit colon spastic deoarece se consideră că este produs de activitatea musculară anormală a peretelui intestinal.Cauzele acestei activităţi anormale sunt necunoscute. Uneori, afecţiunea poate fi agravată de anumite alimente, dar în cazul multor oameni stresul cronic şi depresia înrăutăţesc semnele şi simptomele,
Diagnostic
Diagnosticul de sindrom de colon iritabil se bazează în mare măsură pe o anamneză completă şi pe examenul clinic pentru a exclude cauze mai grave ale semnelor şi simptomelor. Medicul dumneavoastră poate de asemenea recomanda efectuarea mai multor teste, inclusiv analiza materiilor fecale, pentru a verifica existenţa unor infecţii sau a unor probleme de malabsorbţie. Medicul poate efectua o sigmoidoscopie flexibilă sau o colonoscopie. Aceste teste pot ajuta la excluderea unor afecţiuni mult mai grave cum sunt colita ulcerativâ, boala Crohn şi cancerul ano-rectal.Puteţi efectua şi teste pentru a vedea dacă aveţi intoleranţă la lactoză. Lactaza este o enzimă necesară pentru digestia carbohidraţilor care se găsesc în produsele lactate. Dacă nu aveţi această enzimă, puteţi avea semne şi simptome asemănătoare cu acelea produse de sindromul de intestin iritabil, inclusiv durere abdominală, gaze abdominale şi diaree. Intoleranţa la lactoză poate coexista cu sindromul de intestin iritabil.
Deoarece de obicei nu există semne clinice de boală în cazul sindromului de intestin iritabil, diagnosticul este adeseori un proces de eliminare. Pentru a ajuta acest proces, cercetătorii au pus la punct o serie de criterii diagnostice cunoscute drept criteriile Roma pentru sindromul de colon iritabil şi pentru alte afecţiuni gastrointestinale funcţionale (afecţiuni caracterizate prin aspect normal al intestinului asociat cu funcţionare anormală a acestuia).
In conformitate cu aceste criterii, trebuie să aveţi anumite semne şi simptome înainte de a vi se pune diagnosticul de sindrom de colon iritabil. Cel mai important criteriu este durerea abdominală însoţită de diaree sau constipaţie care durează cel puţin 3 luni. Trebuie de asemenea să aveţi cel puţin două dintre următoarele semne şi simptome pentru o perioadă egală cu cel puţin un sfert din timp:
• O modificare a frecvenţei sau consistenţei materiilor fecale. De exemplu, puteţi să treceţi de la un scaun normal format o dată pe zi la mai multe scaune moi, sau puteţi avea doar un scaun dur o dată la 3-4 zile.
• Efort la defecaţie, senzaţie imperioasă de defecaţie sau senzaţia că nu vă puteţi goli intestinul complet.
• Prezenţa de mucus în materiile fecale.
• Balonare sau distensie abdominală.
Tratament
Sindromul de colon iritabil este o afecţiune cronică, ce poate fie să apară fie sâ dispară de-a lungul vieţii dumneavoastră, dar puteţi face o serie de lucruri pentru a-i minimaliza semnele şi simptomeleMergeţi la medic
Semnele şi simptomele sindromului de colon iritabil pot fî asemănătoare cu cele ale unei boli grave. Este important să fiţi examinat complet, mai ales în cazul în care simptomele abia au apărut, pentru a fi sigur că problema dumneavoastră nu este determinată de ceva mai grav. Cunoaşterea faptului că simptomele pe care Le aveţi nu se datorează unei boli grave vă poate uşura din punct de vedere psihic şi poate reduce stresul care ar putea contribui la afecţiunea dumneavoastră.
Alegeţi cu grijă alimentele
Dacă un anumit aliment pare câ declanşează simptomele, eliminaţi-1 din dieta dumneavoastră. Uneori, o dietă bogată în fibre, care să cuprindă fructe proaspete, legume şi suplimente cu fibre, este de ajutor. Totuşi, în cazul unor indivizi, aceeaşi dietă poate accentua balonarea şi producţia de gaz. însă nu eliminaţi un aliment doar pentru că a declanşat semne sau simptome o singură dată. O alimentaţie variată este importantă. Fiţi sigur că alimentul produce semne şi simptome de fiecare dată înainte de a renunţa la el. Mulţi oameni cu sindrom de intestin ]iritabil îşi restrâng alimentaţia la câteva tipuri de alimente şi se simt mai rău din cauza acestui lucru. Unele alimente, care cauzează probleme când sunt consumate în cantităţi mari, nu produc semne şi simptome când sunt ingerate în porţii mici sau ca parte a unui meniu complex.
Consumaţi suficiente lichide
Lichidele ajută la ameliorarea constipaţiei şi înlocuiesc fluidele absorbite de fibre. Apa este cea mai bună. Băuturile care conţin cafeina sau alcool vâ fac să urinaţi mai mult şi sâ pierdeţi astfel lichide. Ele pot de asemenea să agraveze dîareea prin stimularea sau iritaţia intestinului dumneavoastră. Băuturile care conţin carbohidraţi pot produce balonare. Mâncaţi la intervale regulate Nu săriţi peste mese şi încercaţi să mâncaţi la aproximativ aceleaşi ore în fiecare zi, pentru a ajuta la reglarea funcţiei intestinului dumneavoastră. Dacă aveţi diaree, puteţi descoperi că atunci când mâncaţi mai des, dar porţii mai mici, vă simţiţi mai bine. însă dacă sunteţi constipat, ingestia unor cantităţi mari de alimente bogate în fibre şi consumul de lichide suficiente pot ajuta la deplasarea alimentelor prin intestinul dumneavoastră.
Faceţi exerciţii fizice în fiecare zi
Efortul fizic ajută la îndepărtarea depresiei şi a stresului, stimulează contracţiile normale ale intestinului dumneavoastră şi vă poate ajuta să aveţi o părere mai bună despre propria persoană. Scopul dumneavoastră să fie un program de 30 de minute de exerciţii aproape în fiecare zi. Dacă aţi fost inactiv, începeţi uşor şi creşteţi treptat durata efortului.
Utilizaţi suplimente dacă este necesar
Suplimentele care conţin fibre sunt convenabile şi uneori sunt chiar necesare, mai ales pentru oamenii care au probleme atunci când mănâncă alimente bogate în fibre datorită faptului că acestea produc durere, crampe şi gaze. Deşi aceste simptome tind să dispară după câteva săptămâni, suplimentele cu fibre pot fi o alternativă dacă nu puteţi tolera alimentele bogate în fibre.
Suplimentele care contribuie la formarea scaunului (voîumizează scaunul), care de obicei conţin fie o pudră insipidă denumită metilceluloza, fie fibra vegetală naturală Psyllium, sunt disponibile fără prescripţie medicală. Ele pot ajuta la ameliorarea atât a constipaţiei cât şi a diareii. Totuşi, ele pot fi ele însele constipante dacă nu luaţi suplimentele cu multă apă (aproximativ 250 ml) şi dacă nu continuaţi să consumaţi lichide de-a lungul zilei.
Intrebaţi medicul despre tratamentul medicamentos
Loperamida (Imodium) încetineşte viteza cu care alimentele se deplasează prin intestinele dumneavoastră şi creşte absorbţia intestinală de apă şi ioni (sodiu), ajutând astfel la solidificarea scaunului dumneavoastră. Discutaţi utilizarea acestui medicament cu medicul dumneavoastră. Excesul poate produce sau poate agrava constipaţia.
Pentru semnele şi simptomele moderat-severe, doctorul dumneavoastră vă poate recomanda un medicament antispastic (anticolîneTgic} pentru relaxarea musculaturii intestinale şi îndepărtarea spasmelor musculare. Totuşi, informaţiile care să sprijine utilizarea acestor medicamente pentru sindromul de intestin iritabil sunt limitate şi aceste medicamente nu sunt aprobate de FDA pentru tratamentul sindromului de colon iritabil.
Antidepresivele pot ajuta la îndepărtarea depresiei asociată cu sindromul de intestin iritabil. Efectele secundare ale acestor medicamente pot de asemenea ajuta la ameliorarea durerii abdominale, a diareii sau a constipaţiei.
Niciun comentariu: