Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Invaginaţia intestinală

Semne şi simptome 

• Durere abdominală cu debut brusc şi intensitate foarte mare
• Slăbiciune şi letargie
 • Vomă, adeseori cu conţinut bilios
 • Materii fecale sangvinolente, care pot avea aspect de jeleu de coacăze
 • Respiraţie superficială
 • Stare de slăbiciune, transpiraţii, paloare
 Invaginaţia este o afecţiune rară în care o porţiune a intestinului, de obicei a intestinului subţire, telescopează în alt segment intestinal. Este cea mai frecventă cauză de obstrucţie intestinală la copii între 3 luni şi 6 ani. Cauza este necunoscută, dar uneori poate exista o corelaţie între invaginaţie şi anumite infecţii virale.
 De obicei invaginaţia se produce brusc la un copil anterior sănătos. Copilul are deodată o durere abdominală colicativă, puternică, care se produce la intervale apropiate. Iniţial, copilul se poate juca normal între episoadele dureroase, dar cât de curând devine slăbit şi letargic.
 Invaginaţia la adulţi nu este obişnuită şi spre deosebire de copii, este de obicei asociată cu o boală intestinală.
Invaginaţia intestinală
  Diagnostic
 Când copilul prezintă aceste semne şi simptome, nu întârziaţi şi sunaţi-vă doctorul. Semnele şi simptomele împreună cu datele obţinute la examenul clinic pot fi suficiente pentru a stabili diagnosticul, dar adeseori alte analize, cum ar fi radiografiile abdominale şi radiografia cu bariu pot fi necesare - vezi.
  Cât de gravă este invaginaţia? 
Netratată, afecţiunea poate fi foarte gravă. Majoritatea copiilor îşi revin dacă tratamentul este instituit în primele 24 h de la apariţia semnelor şi simptomelor.
  Tratament 
Clisma cu bariu utilizată pentru diagnostic poate fi suficientă pentru a împinge intestinul telescopat înapoi la locul său. Rata recurenţei poate ajunge până la 10%. în multe cazuri, este necesar tratament chirurgical. De obicei, recurenţele nu mai apar după tratamentul chirurgical.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.