Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Varicela (vărsatul de vânt):simptome, diagnostic, tratament si prevenire

Vărsatul de vânt (varicela) produce o erupţie cu puncte roşii, pruriginoase la nivelul feţei sau pieptului, care se vor răspândi pe braţe şi pe picioare. Aceste puncte se umplu rapid cu lichid formând băşici care se vor rupe formând cruste. Apar pete noi pe o perioadă de 4-5 zile. Varicela este însoţită de febră, tuse, rinoree şi este contagioasă până în stadiul de cruste. Adresaţi-vă medicului în cazul în care erupţia cuprinde ochii sau este însoţită de tuse sau dispnee. în plus, consultaţi medicul în cazul în care varicela apare de două ori la aceeaşi persoană sau după o imunizare.
Varicela la copii


  Semne şi simptome 
 • Febră
 • Stare de slăbiciune
 • Erupţie roşie, pruriginoasă
  Varicela, numită şi vărsat de vânt, apare mai ales la copii, deşi adulţii pot contracta şi ei boala dacă nu au avut-o sau nu au fost imunizaţi.
 Se transmite prin inhalarea de picături respiratorii infectate sau prin contactul direct cu lichidul dintr-o veziculă atunci când se rupe. La persoanele care au avut varicela, virusul se poate reactiva | mai târziu şi produce herpes.

  Diagnostic 
Cel mai cunoscut simptom al varicelei este o erupţie pruriginoasă, roşie, precum şi mici vezicule, care se sparg, pe faţă, pe scalp, piept, spate şi, cu o extindere mai mică, pe braţe şi picioare. Erupţia apare, de obicei, la 2 săptămâni de la expunerea la virus şi începe sub formă de pete superficiale.
 Veziculele se umplu repede cu un lichid clar, se rup şi apoi apar cruste. Se menţin 1-2 săptămâni. Erupţia continuă să erupă timp de 1-5 zile, aşa că există vezicule în diverse stadii de dezvoltare în acelaşi timp. Mai apar febră şi stare generală proastă, adesea uşoare la copii şi mai severe la adulţi. 

Cât de gravă este varicela? 
La copii, varicela este adesea o boală uşoară, dar la adulţi poate fi gravă. La aceştia poate apărea pneumonie. La persoanele cu sistem Lmunitar compromis, boala poate fi foarte gravă. Deşi rareori, poate apărea inflamaţia creierului (encefalita), dar cu vindecare completă. Dacă o gravidă contractează varicela în primul sau în al doilea trimestru de sarcină există un risc redus de naştere a unui copil cu o malformaţie congenitală. Când o gravidă contractează boala cu 5 zile înainte de naştere, există pericolul la copii de a prezenta o boală gravă. în general, nou-năs- cutul ar trebui imunizat imediat cu imunoglobulină variceio-zoste- riană (VZIG). Varicela durează cel puţin încă 2 săptămâni, de la apariţia primelor vezicule până la dispariţia ultimei; infecţia bacteriană secundară a veziculelor rupte poate produce febră şi cicatrice pe piele.

 Tratament

 Pentru a evita răspândirea bolii, izolaţi persoana cu varicela până la vindecarea crustelor. Menţineţi pielea umezită prin îmbăiere frecventă sau, o dată febra dispărută, prin duşuri. Compresele reci, umede sau băile călduţe pot ajuta la ameliorarea pruritului.
 Antihistaminicele pot ameliora pruritul. Acydovirul poate fi folosit pentru tratarea complicaţiilor severe, cum ar fi penumonia sau encefalita. Administrarea de rutină a acycloviruhii la persoa- nele cu varîcelă nu este considerată ca fiind necesară.
 în general, persoanele cu sistemul imunitar compromis care nu sunt imune la varicelâ au nevoie de imunoglobulină varice-lo-zosteriană (VZIG) după o expunere la varicelă.

Prevenire

Există un vaccin contra varicelei care ar putea fi de folos urmă- toarelor categorii de persoane:
 • copiii în vârstă de 12-18 luni;
 • copiii sănătoşi în vârstă de peste 13 ani;
 • adulţii care nu au avut varicelă şi nu au fost niciodată vaccinaţi contra bolii.
  In cazul în care copilul dumneavoastră aparţine vreuneia dintre aceste categorii, întrebaţi medicul despre acest vaccin. Se administrează în 2 doze, la distanţă de 4-8 săptămâni.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.