Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Roşul în gât

Roşul în gât este o infecţie banală şi este produsă de bacteria Strepto- coccus pyogenes (grupa A de streptococ beta-hemolitic). Adesea, o persoană cu roşu în gât a fost expusă altei persoane cu aceeaşi boală cu 2-7 zile înainte. Copiii cu vârste de 5-15 ani, care sunt la scoală sau în alte colec- tivităţi, sunt cei mai predispuşi la roşu în gât. Boala se transmite în general prin secreţii nazale sau din gât. Mai puţin obişnuit, roşul în gât se poate transmite prin mâncare, lapte sau apă contaminate cu bacterii streptococice.
Rosu in gat


Semnele şi simptomele obişnuite ale roşului în gât

 • Gat dureros
 • Amigdale roşii, umflate
 • Ganglioni limfatici umflaţi în partea anterioară a gâtului
 • Febră
 • Durere de cap
 • Dureri musculare
 • Dureri abdominale şi posibile vărsături
 Roşul în gât apare mai frecvent între 6 şi 12 ani. Este produs de bacteria Streptococcus pyogenes (grupa A de streptococ beta- hemolitk). Bacteriile se transmit prin picăturile din aer sau prin contact direct, cum ar fi prin intermediul tocului contaminat al uşii sau prin alte suprafeţe.

  Diagnostic

 Deoarece simptomele sunt si- milare celor ale altor boli, inclusiv răceli, probabil că medicul va face o cultură din gât pentru infecţia streptococicâ, Pentru acest test, se atinge cu un tampon de vată partea din spate a gâtului, iar secreţiile de pe el sunt duse la laborator pentru analize.
 De curând, este disponibil un test rapid care dă diagnosticul in decurs de o oră. Totuşi, prin acest test se pierd cam 30% din cazurile de roşu în gât, ceea ce impune apelarea la vechiul examen.

 Cât de grav este roşul în gât? 

 Deşi roşul în gât, de obicei, nu este periculos, poate conduce la complicaţii dacă nu este tratat. Acestea pot fi scarlatina, infecţiile sinusurilor şi ale urechii, ca şi complicaţii tardive, cum ar fi afectarea renală (nefrită) şi reumatismul articular acut.

Tratament 

Deoarece este o infecţie bacte- riană, se tratează, de obicei, cu antibiotice. O dată tratamentul început, simptomele se ameliorează în 1-2 zile. Chiar dacă vă simţiţi mai bine, este important să faceţi tot tratamentul. Oprirea mai devreme a medicaţiei poate duce la apariţia de tulpini noi de bacterii care sunt rezistente la antibiotice. De asemenea, poate conduce la alte cazuri de roşu în gât şi la alte complicaţii, cum ar fi reumatismul articular acut. Prevenire Când copilul dumneavoastră are roşu în gât, aveţi grijă ca nimeni altcineva sâ nu folosească paharul sau tacâmurile lui. Spălaţi-le cu grijă în apă fierbinte, cu săpun sau cu detergent de vase. în plus, ar fi bine să-i luaţi copilului o periuţă de dinţi nouă.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.