Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Crupul: semne, simptome, tratament

Crupul este o inflamaţie a laringelui şi a căilor respiratorii din imediata lui vecinătate. Copiii cu crup au o tuse lătrătoare de frecvenţă joasă, ca de focă. Din cauza îngustării căilor respiratorii, vocea devine răguşită şi respiraţia poate fi deficitară. Crupul este produs de un virus şi este, de obicei, precedat de simptome similare cu ale răcelii. Simptomele crupului se agravează, de obicei, noaptea şi pot dura 5-7zile.
Crupul la copii
 Copiii mai mici de 5 ani au risc mai mare de a face crup deoarece căile lor respiratorii mici sunt mai predispuse la îngustare când se umflă. Simptomele au tendinţa de a fi mai pronunţate la copiii mai mici de 3 ani. Cele mai multe cazuri de crup nu sunt serioase şi pot fi tratate acasă. Totuşi, în cazul în care copilul are crup şi prezintă stridor sau are simptome de insuficienţă respiratorie, trebuie văzut de un doctor. Sfridorul este un sunet aspru, ascuţit, făcut de copil când respiră după un acces de tuse. 

 Semne şi simptome 
• Tuse sonoră, metalică
 • Respiraţie dificilă

Semne şi simptome de alarmă 
• Salivaţie excesivă sau dificultăţi de înghiţire
 • Incapacitatea de a întinde gâtul către în faţă
 • Buze albastre sau negricioase
 • Tuse care se agravează
 • Respiraţie tot mai dificilă
 • Tahicardie (peste 160 de bătăi pe minut)
 • Stare de inconştienţă

 Crupul este o infecţie a laringelui, traheei şi bronhiilor, produsă de un virus. Apare mai frecvent la vârste cuprinse între 3 luni şi 5 ani. Băieţii sunt afectaţi mai des decât fetele.
 De obicei, crupul este precedat de o infecţie de căi respiratorii superioare cu durată de câteva zile. Ingustarea căilor respiratorii care apare în crup produce o tuse puternică, metalică, asemănătoare cu sunetul produs de o focă. Când copilul dumneavoastră are crup, vocea lui va fi răguşită şi va avea dificultăţi în a trage aerul în piept. Este posibil să se simtă mai bine în poziţie şezândă decât întins. De obicei, crupul durează 3-4 zile. în acest timp, poate eVolua de la forme uşoare la forme grave de mai multe ori. în mod obişnuit, starea se agravează noaptea şi se ameliorează dimineaţa.

 Tratamentul crupului

Deoarece crupul este produs de un virus, antibioticele nu sunt de folos. Antibioticele acţionează pe bacterii, nu pe virusuri.
 Când copilul dumneavoastră are crup, aerul umed poate ameliora în parte tumefierea căilor respiratorii şi tuşea. Lăsaţi să curgă apă fierbinte la duş timp de 10 minute, ţinând uşa de la baie închisă. Atunci când încăperea pare a fi ca o baie de aburi, ţineţi copilul acolo cel puţin 10 minute. O altă metodă de creştere a umidităţii este folosirea unui vaporizator în camera copilului. Puneţi copilul să stea cu faţa în ceaţa obţinută şi să respire profund pe gură. O cârpă umedă pusă în jurul nasului şi gurii poate, de asemenea, ajuta la ameliorarea simptomelor.
 Un copil cu crup este adesea agitat şi plânge, făcând respiraţia şi mai dificilă, aşa că încercaţi să-1 încurajaţi şi să-i distrageţi atenţia prin alintare, cu o carte sau cu un joc preferat. Daţi-i să bea apă, lichide calde, care fluidifică secreţiile îngroşate. în timpul bolii, este bine să dormiţi în aceeaşi cameră cu copilul pentru a preîntâmpina agravare stării sale. Nu lăsaţi pe nimeni să fumeze în casă, deoarece fumul de ţigară agra- vează simptomele.
 Dacă simptomele persistă mai mult de câteva zile sau se agravează, luaţi legătura cu medicul copilului. Uneori, crupul poate produce obstrucţia completă a căilor respiratorii. Aceasta este o situaţie de urgenţă care apare, de obicei, în câteva ore. Pentru a vă feri de această complicaţie periculoasă, fiţi atent la semne şi simptome, şi apelaţi la asistenţa medicală de urgenţă dacă apar.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.