Pneumonia: semne, simptome, tratament
Semne şi simptome pneumonie
• Tuse• Scurtarea respiraţiei
• Dureri toracice (pleurezie)
• Frisoane
• Febră
Pneumonia este o inflamaţie a ţesutului pulmonar. Deşi pare a fi o infecţie specifică, ceea ce medicul dumneavoastră numeşte pneumonie poate avea, de fapt, mai bine de 50 de cauze diferite. Manifestările variază de la o stare uşoară, care se asociază cu o răceală, la o boală ameninţătoare pentru viaţă.
Pneumonia poate fi produsă de bacterii, ca pneumococi sau streptococi, de un virus, ca cel gripai, sau de un iritant chimic. Pentru a înţelege mai bine pneumonia, tipurile au fost clasificate în numeroase subtipuri.
Pneumonia comunitară
Pneumonia comunitară şi-a primit numele de la modalitatea de transmitere - mai degrabă în comunităţi decât în spitale. Agenţii cauzali sunt pneumococii şi mycoplasmele. Virusul gripal, de asemenea, poate produce pneumonie.
Pneumonia de spital
Acest tip de pneumonie este contractat în spital. Numărul eventualilor agenţi infectanţi este mult mai mare decât în cazul pneumoniei comunitare. De asemenea, aceşti agenţi tind să producă boli mai grave.
Pneumonia de aspiraţie
Pneumonia de aspiraţie este rezultatul bacteriilor inspirate în plămâni. De obicei, aceasta se produce atunci când conţinutul stomacului dumneavoastră intră în plămân după ce aţi vărsat. Mai poate apărea în bolile care interferează cu înghiţitul.
Pneumonia produsă de microorganisme oportuniste
Pneumonia are probabilitate mai mare de a afecta persoanele cu sistem imunitar slăbit. Microorganisme inofensive la persoanele sănătoase pot deveni foarte periculoase pentru cei bolnavi de SIDA, drepanocitoză şi alte afecţiuni care afectează sistemul imunitar. Medicamentele care produc supresia sistemului imunitar, cum ar fi corticosteroizii sau anumite tipuri de chimioterapice, de asemenea pot să crească riscul pentru infecţii oportuniste.
Diagnostic
Semnele şi simptomele pneumoniei variază în funcţie de tipul infecţiei şi de extinderea ei. La început, pneumonia poate părea o răceală sau se poate dezvolta ca o complicaţie a unei răceli. în cele mai multe cazuri se asociază febra şi tuse. Tuşea poate fi uscată sau poate produce spută colorată sau sângerie. Dacă inflamaţia se extinde pe întreaga suprafaţă a plămânilor (pleură), puteţi prezenta o durere ascuţită, care se agravează atunci când respiraţi (pleurezie).
Cu ajutorul unui stetoscop, medicul poate depista distorsiu- nile sonore ale respiraţiei dumneavoastră, care să sugereze prezenţa infecţiei. Radiografiile de torace, de asemenea, pot fi de folos în localizarea şi în extinderea infecţiei. O probă de spută poate fi testată (culturi) pentru identificarea agentului infecţios.
Cât de gravă este pneumonia?
Pneumonia este frecventă, apă- rând la mai bine de 1 din 100 de persoane anual. Gravitatea acestei afecţiuni depinde îta mare măsură de cauză şi de starea generală a sănătăţii.O persoană sănătoasă are mecanisme de apărare suficiente pentru a putea rezista la sau pentru a controla microorganismul care o invadează. La tineri, pneumonia este adesea un disconfort trecător care rămâne nediagnosticat şi este considerat o simplă răceală.
Susceptibilitatea la pneumonie este crescută la persoanele ale căror mecanisme de apărare sunt afectate din cauza vârstei, unei boli cronice, alcoolismului sau folosirii de medicamente imuno- supresoare. La vârstnici şi la persoanele slăbite de o anumită boală, pneumonia poate fi fatală, îngrijirea medicală adecvată, odihna potrivită şi monitorizarea făcută cu grijă sunt esenţiale.
Niciun comentariu: