Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Gripa: simptome, diagnostic si tratament

Gripa tratment

Semne şi simptome gripă

• Febră şi frisoane
• Gât dureros
• Tuse
• Dureri musculare
• Oboseală şi slăbiciune
• Congestie nazală
• Faţă înroşită

  Ca şi în cazul răcelii obişnuite, gripa se transmite la persoanele din incinte închise, mai ales din şcoli, creşe şi grădiniţe, precum şi din alte locuri unde există un număr mare de oameni. De obicei, epidemiile de gripă se manifestă iarna şi la începutul primăverii.
 Din nefericire, multe boli care nu sunt gripă sunt denumite astfel, ceea ce creează confuzie. Există 3 tipuri de virusuri gripale autentice: A, B şi C. Toate se transmit de la persoană la persoană prin contact direct, cum ar fi strânsul mâinii cuiva care a strănutat sau a tuşit în mână, sau prin inhalarea picăturilor infectante din aer.
 Tipul A este, de obicei, răspunzător de epidemiile mari de gripă. în general, tipurile B şi C nu sunt prea extinse. Tipul B produce epidemii mai restrânse, mai localizate. Tipul C este cel mai cunoscut şi, de obicei, produce doar o boală uşoară.
 Tipurile B şi C sunt virusuri stabile. Totuşi, tipul A de virus suferă frecvent mutaţii, apărând noi variante. Aceasta conduce la o nouă epidemie la fiecare câţiva ani. La fiecare 10-40 de ani, gripa devine pandemică, afectând oamenii din întreaga lume.

 Diagnostic gripă

De obicei, gripa începe cu febră, frisoane, dureri musculare, stare generală proastă, congestie nazală, faţă înroşită, tuse uscată şi gât dureros. Toate semnele şi simptomeie sunt similare celor dintr-o răceală obişnuită, dar tind să fie mai severe.
 Gripa se dezvoltă, de obicei, la 1-4 zile după contactul cu virusul. Febra poate dura 3-5 zile, deşi sunt cazuri în care ţine doar o zi sau se întinde pe o săptămână.
 Diagnosticarea de certitudine a gripei necesită culturi de laborator. Ceea ce face dificil diagnosticul este similaritatea gripei cu multe alte boli;
 Dacă medicul bănuieşte că aveţi gripă, poate izola virusul dintr-o spălărură esofagiană sau poate face teste de sânge pentru a depista anticorpii la virus, Aceste teste sunt valoroase mai ales pentru specialiştii din domeniul sănătăţii publice, care pot avertiza populaţia mai bine dacă ştiu specificul bolii şi extinderea ei în populaţie.

 Cât de gravă este gripa?

Cazurile izolate de gripă durează, in general, câteva zile şi se rezolvă fără complicaţii. Totuşi, epidemiile de gripă sunt răspunzătoare de aproxiamtiv 20 000 de decese anual în SUA.
 Boala poate da complicaţii ca bronşita, pneumonia şi agravarea unor boli cronice existente deja, cum ar fi bolile cardiace sau astmul bronşic. Complicaţiile gripei sunt mai frecvente la vârstnici şi la persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau afecţiuni cronice.

 Tratament gripă

 Odihna este principalul tratament al gripei. în unele cazuri, medicaţia poate scurta evoluţia bolii.
  In SUA, au fost aprobate 4 medicamente antivirale : amantadina (Symmetrel}, rimantadină (Flumadine), zanamivir (Relenza) şi oseltamivir (Tamiflu).
 Amantadina şi rimandatina, ambele administrate oral, sunt eficiente doar contra virusului gripal A. Ele pot ameliora simptomeie şi scurta boala. Reacţiile lor adverse pot fi insomnia, ameţeala sau dificultăţile de concentrare, mai ales la vârstnici. Zanamivir şi oseltamivir sunt folosite pentru tratarea atât a gripei A cât şi a gripei B, şi pot scurta durata bolii ia 1-2 zile. Medicamentele fac parte dintr-o clasă de noi agenţi antivirali numiţi inhibitori de neuraminidază. Ele acţionează prin inhibarea unei enzime numite neurami-nidază, care joacă un rol important în răspândirea şi creşterea virusurilor din celulele infectate.
 Zanamivir, care este inhalat, este recomandat persoanelor peste 13 ani. Oseltamivir, un medicament oral, se recomadă persoanelor de peste 18 ani.

 Sfaturi pentru prevenirea gripei

 Principala modalitate de prevenire a gripei este vaccinul antigripal, administrat în fiecare toamna. Deoarece gripa poate da complicaţii, vaccinul se recomandă mai ales persoanelor cu risc crescut de a contracta boala. Amantadina şi rimantodină au eficienţă de 75-90% în prevenirea gripei A dacă se administrează în asociere cu un vaccin. Deşi zanamivirul şi oseltamivirul nu s-au dovedit că or preveni gripa, studiile sugerează că şi ele sunt eficeinte în această privinţă.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.