Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Răceala: semne, simptome şi tratament

Femeie racita

Semne şi simptome răceală


• Secreţie nazală apoasă, cu evoluţie spre congestie nazala
• Strănut
• Gât dureros şi râguşeală
• Ochi apoşi
• Tuse
• Febră uşoară care poate fi însoţită de dureri musculare şi de frisoane
• Durere de cap
• Stare generală proastă

Fiecare a avut o dată sau de mai multe ori o răceală. De fapt, probabil că 1/2 dintre bolile de scurtă durată sunt răceli sau alt dp de infecţii virale, cum ar fi crupul, faringita, laringita sau bronşita.
Răcelile sunt mai frecvente în copilărie. De obicei, copiii au prima lor răceală în primii ani de viaţă şi sunt extrem de susceptibili la aceasta până pe Ia 6 ani, când imunitatea lor pare a se stabiliza.
Adulţii tind să fie mai puţin vulnerabili la răceli, dar statisticile arată că, în medie, o persoană răceşte de 3-4 ori pe an.
Răcelile sunt produse de virusuri. Mai bine de 200 de specii de virusuri pot produce boli respiratorii. Printre acestea se numără rhinovirusurile, grupul cel mai mult asociat cu aşa-numita răceală comună, care afectează în principal nasul şi gâtul.
Răcelile se răspândesc în principal pe 2 căi. Prima şi cea mai eficientă cale este contactul direct cu secreţiile infectate. Strânsul mâinii unei persoane care şi-a suflat nasul sau care a tuşit în mână este o metodă obişnuită de veni în contact cu virusul. A doua cale este strănutul sau tuşea neprotejate. Aceste acţiuni împrăştie virusul în aerul care va fi inhalat de ceilalţi. Totuşi, este o cale de transmitere mai puţin eficientă.
Miturile şi credinţele populare despre cum răceşti abundă: dacă ieşi în ploaie sau ieşi afară cu pârul ud, sigur vei răci.
Dacă te expui la aer rece, vei face o răceală. Oboseala şi lipsa somnului pot produce răceală. Dar nici unul dintre acestea nu s-a dovedit prin studii clinice a creşte riscul de a răci. Totuşi, răcelile au un model sezonier. Cei mai mulţi oameni răcesc toamna, iarna şi primăvara decât vara.

Diagnostic 

Semnele şi simptomele generale ale răcelii includ congestia nasului şi a capului, tuse, strănut, răguşeală şi ochi apoşi. Deoarece multe virusuri produc răceli, simptomele pot varia.
De obicei, simptomele se dezvoltă la 1-2 zile de La • expunere şi pot fi anunţate la început de un gât cu mâncărimi sau cu dureri, de o congestie nazală crescută şi de uşoare dureri în corp sau de cap. Un nas apos, care curge, este, adesea, primul semn major. După puţin timp,
secreţia devine groasă şi colorată îrt gălben-verzui.
O persoană cu sănătate normală nu are nevoie să consulte medicul pentru o răceală. Totuşi, dacă durează mai mult de 2 săptămâni, consultaţi un medic pentru a fi siguri că nu s-a instalat o infecţie secundară a plămânilor, laringelui, traheei, sinusurilor sau urechii. Dacă aveţi un istoric de vreuna dintre aceste infecţii, consultaţi imediat medicul.

 Cât de gravă este răceala? 

 în general, răcelile sunt supărătoare, deoarece în cea mai mare parte trebuie doar să aşteptaţi să treacă. Uneori, o infecţie respira- torie secundară bacterianâ mai serioasă poate urma după o răceală şi să necesite un tratament medical.

 Tratament 

 Deoarece răceala este o infecţie virală, antibioticele nu sunt de folos. Ele acţionează în principal în infecţiile bacteriene. De obicei, o răceală durează 3-4 zile, dar poate ţine şi până la 10-14 zile. De aceea, a trata o răceală este, în general, o chestiune de răbdare.
 Anumite acţiuni vă pot ajuta să vă simţiţi mai bine dacă sunteţi răcit Odihniţi-vă bine. Statul în casă previne infectarea altora. Staţi într-o cameră caldă - nu fierbinte - în care aerul este umezit cu ajutorul unui umidificator sau al unui vaporizator. Beţi multe lichide pentru a înmuia mucusul. Adulţii pot lua aspirină pentru dureri. Copiii ar trebui să folosească acetaminophen (Tylenol ett). Tabletele de zinc sunt frecvent amintite ca tratament pentru răceli, dar nu s-a adus încă o dovadă care să arate că zincul este eficient. Dacă folosiţi zinc, luaţi-1 în primele 24 de ore de la apariţia simptomelor, pentru a avea un beneficiu de pe urma iui.
 Copiii, gravidele şi persoanele cu boli cronice ar trebui să evite zincul până nu se va demonstra că este sigur pentru ei. Tabletele de zinc produc greaţă la unele persoane.
 Medicamentele pentru răceală eliberate fără prescripţie, decongestionantele şi siropurile pentru tuse pot ameliora unele simptome, dar aceste produse nu vă vor ajuta să vă vindecaţi mai repede. Aveţi grijă să nu folosiţi spray-uri sau picături nazale - exceptând picăturile cu ser fiziologic - la copiii mici. 
 Gargara cu apă caldă şi sărată, de câteva ori pe zi, poate ameliora un gât dureros. Un anestezic topic, eliberat fără prescripţie, poate şi el să uşureze disconfortul de la nivelul gâtului. Suptul de bomboane tari poate păstra gâtul lubrifiat.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.