Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Durerea abdominală la copii

Durerea abdominală la copii - cauze semne si simptome

Durere abdominala copil

Episoade ocazionale de durere abdominală pot fi legate de stările de anxietate sau de infecţiile bacteriene sau virale (gastroenteritele). O durere abdominală recidivantă, persistentă sau gravă poate semnala o varietate de alte afecţiuni. Durerea abdominală este adesea asociată cu una dintre următoarele cauze:

 • Reacţia la antibiotice (vezi „Diareea asociată cu administrarea de antibiotice")
 Unele antibiotice pot produce dureri abdominale. Toate antibioticele pot produce scaune diareice şi frecvente.

 • Stările de anxietate
 Mulţi copii prezintă stări de anxietate - adesea când trăiesc situaţii noi sau înfricoşătoare. Starea de anxietate poate determina variate simptome fizice, unul dintre ele fiind durerea dbdominală.

 • Apendicita 
 Infecţia sau obstrucţia apendicelui vermiform cauzează în mod tipic durere abdominală periombilicală cu iradiere în abdomenul inferior drept.

 • Tulburări datorate lipsei de atenţie 
 Dacă un părinte prezintă cefalee, copilul mic se poate plânge şi el de acelaşi lucru pentru a căpăta atenţie şi îngrijire.

 • Constipaţia
 Tulburările de tranzit al materiilor fecale cauzează durere abdominală difuză înaintea mişcărilor colonului şi efort dureros al colonului. Este una dintre cele mai frecvente cauze de durere abdominală.

 • Gazele intestinale 
 Gazele reţinute în intestine reprezintă o altă cauză frecventă a durerii abdominale la copii, de la perioada de nou-născut până la cea de şcolar.

 • Gastroenteritele 
 Copiii prezintă frecvent infecţii ale stomacului sau intestinelor, datorate unor virusuri sau, mai puţin frecvent, unor bacterii sau paraziţi. Alături de durere abdominală, copiii mai pot prezenta greaţă, vărsături şi diaree. De obicei, se rezolvă în 1-2 zile. Dacă se depăşeşte această perioadă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 • Tulburări de malabsorbţie
 O sensibilitate intestinală la proteinele din alimentaţie cum este glutenul din grâu şi alte cereale, poate determina dureri abdominale, balonare, gaze şi diaree. O tulburare de malabsorbţie frecventă este intoleranţa la lactoză, produsă de incapacitatea organismului de a descompune lactoza, carbohidratul din lapte.

 • Fobia de şcoală 
 Un copil care se teme de şcoală poate descrie o durere abdominală, fără să prezinte alte semne şi simptome de boală; această durere dispare instantaneu în cazul în care copilul nu este trimis la şcoală.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.