Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Scăderea involuntară în greutate

Scaderea in greutate nejustificata

Pentru mulţi oameni care fac eforturi să slăbească, scăderea în greutate fără intenţie pare un cadou. Totuşi, scăderea semnificativă în greutate care apare fără nici un efort în această direcţie poate semnala o afecţiune severă şi trebuie investigată. Scăderea involuntară în greutate este definită ca pierderea a peste 5% din greutatea corporală într-o perioadă de 6 luni. în cazul unei persoane de 72 kg, o pierdere de 5% ar fi de aproximativ 3,6 kg. Dacă nu ştiţi exact cât cântăreaţi iniţial, există alte semne care vă pot ajuta să vă daţi seama dacă aţi slăbit semnificativ. Hainele pot fi mai largi sau aţi strâns cureaua cu unul sau mai multe găuri. Prietenii şi cei din familie pot comenta că aţi pierdut din greutate.
întrebări 
Dacă aţi pierdut din greutate fără să încercaţi aceasta, întrebaţi-vă:
 • Scăderea în greutate este cu adevărat neintenţionată sau v-aţi modificat dieta sau nivelul de activitate fizică? Chiar şi schimbări mici în oricare dintre cele două pot determina scăderea în greutate dacă se menţin timp de câteva luni.
 • Cât de mult aţi slăbit şi în ce perioadă de timp? Răspunsul la această întrebare îl poate ajuta pe medicul dumneavoastră să aprecieze severitatea problemei.
 • Apetitul este normal sau scăzut? Răspunsul la această întrebare poate micşora numărul cauzelor posibile.
 « Prezentaţi şi alte semne şi simptome? De asemenea, prezenţa altor semne şi simptome vă poate ajuta să reduceţi variantele posibile.

 Cauze de scădere involuntară în greutate 

Lista cauzelor potenţiale de scădere în greutate este mare. Deşi mulţi se tem mai ales de cancer, majoritatea celor care se confruntă cu o reducere neintenţionată a greutăţii nu au cancer. Cele mai extinse studii asupra acestei probleme au arătat că la aproape 1/4 dintre participanţi nu s-a depistat nici o cauză a scăderii în greutate în ciuda investigaţiilor amănunţite. Cauzele majore de scădere în greutate includ:
 • Cancerul, cel mai adesea Ia nivelul tractului gastrointestinal
 • Depresia
 • Hipertiroidismul
 • O tulburare gastrointestinală, cum este ulcerul, o tulburare de malabsorbţie sau o boală inflamatorie
 • Boli pulmonare cronice
 • Diabetul zaharat necontrolat
 • Unele infecţii cronice cum sunt tuberculoza şi infecţia cu virusul imunodeficienţei umane (HIV)
 • Alcoolismul
 • Unele medicamente, cum sunt inhibitorii selectivi de recaptare a serotoninei şi antiinflamatoarele nesteroidiene în plus, durerea de lungă durată (cronică), aproape de orice cauză, poate determina scăderea în greutate. Durerea şi multe dintre medicamentele folosite pentru tratamentul acesteia scad apetitul.
  Când să consultaţi medicul 
Dacă aţi pierdut neintenţionat mai mult de 5% din greutatea iniţială, pe parcursul unei perioade de 6 luni, consultaţi medicul. Pregătiţi-vă făcând o listă cu alte semne şi simptome cu care v-aţi confruntat. Probabil că medicul vă va pune mai multe întrebări legate de scăderea în greutate şi de starea dumneavoastră generală de sănătate, apoi va efectua un examen fizic. Dacă împreună cu medicul veţi stabili că scăderea în greutate este semnificativă, poate fi necesar să începeţi investigaţiile diagnostice.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.