Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Poliomielita

Ce este Poliomielita si de ce trebuieadministrat vaccinul antipoliomielitic

Poliomielita este determinată de un virus (virusul poliomielitic) care pătrunde în organism prin cavitatea bucală. Poliomielita afectează creierul şi măduva spinării, producând frecvent paralizii sau chiar moartea. Vaccinarea antipoliomielitkă a început în SUA în anul 1955.
 De peste 20 de ani, în această ţară nu au mai fost raportate cazuri de poliomielită, dar boala este încă frecventă în unele părţi ale lumii iar virusul poate fi adus în Statele Unite. Din acest motiv, vaccinarea antipoliomielitică a copiilor continuă să fie importantă.
 Există două tipuri de vaccin antipoliomielitic.
 • Vaccin antipoliomielitic administrat oral (VPO) care conţine o formă vie, atenuată, a virusului poliomielitic. VPO se înghite, prezentându-se sub formă lichidă.
 • Vaccin antipoliomielitic inactivat (IPV - inactivated polio-vaccine) conţine virusul omorât cu ajuto- rul unor substanţe chimice. IPV se administrează sub forma unei serii de injecţii.
Imagine cu copii suferind de Poliomielita

 Recomandări
 în SUA se foloseşte doar IPV. Se administrează în 4 doze, la vârsta de 2 luni, 4 luni, între 6 şi 1 8 luni, şi în jurul vârstei de 5 ani. Ultima doză este de amplificare (de rapel).
 VPO se foloseşte în ţări în care încă apar epidemii de poliomielită. Deşi ambele vaccinuri sunt eficiente, VPO asigură o protecţie mai bună împotriva epidemiilor. Totuşi, datorită faptului că VPO conţine virus poliomielitic viu, el poate produce, în cazuri foarte rare (1 caz la 2,4 milioane de doze administrate), poliomielită. Din acest motiv, ca şi datorită faptului că riscul de a contracta poliomielita este, în prezent, în SUA, redus (ca urmare a proporţiei mari de persoane vaccinate), VPO nu se mai utilizează în această ţară. Injecţiile cu IPV nu produc poliomielita.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.