Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Durerea abdominală la adulti

Interpretarea semnelor si a simptomelor in cazul durerilor abdominale

Durere abdomen la adult

Durerea abdominală apare singură sau împreună cu alte semne şi simptome, cum sunt greaţa şi voma. Episoadele ocazionale de dureri abdominale se pot datora unor infecţii bacteriene sau virale (gastroenterite), sau pot fi cauzate de excesele alimentare sau de consumul unor alimente care generează probleme - prea grase sau care favorizează producerea gazelor sau, în cazul persoanelor cu intoleranţă la lactoză (un glucid din lapte), lactatele. Durerile abdominale recurente, persistente sau severe pot semnala multe alte afecţiuni. Durerea abdominală este frecvent asociată cu una dintre următoarele cauze:
 • Durerea la nivelul peretelui abdominal 
Durerea este iritantă şi este însoţită de redoarea muşchilor abdominali, accentuată de contractarea acestora - de exemplu, la ridicarea din poziţia culcat. Poate fi localizată un anumit punct în care durerea este agravată de contractarea muşchilor abdominali.
 • Pancreatita acută 
 Durere uşoară până la severă Ia nivelul abdo- menului superior sau mijlociu care poate iradia spre spate. Durerea este persistentă ore sau zile fără să se amelioreze şi este asociată cu greaţă şi vomă. Ingestia de alcool şi alimente poate agrava durerea. Durerea poate fi ameliorată de aplecarea spre înainte sau de poziţia fetală.
 • Apendicita   
Semnele şi simptomele debutează frecvent cu pierderea apetitului, febră uşoară şi greaţă, cu sau fără vărsături. Durerea este iniţial localizată în zona ombilicului, deplasându-se apoi în partea dreaptă a abdomenului inferior.
• Divertlculita 
 Tipic, durerea debutează brusc şi este însoţită de greaţă şi febră. Semnele şi simptomele sunt similare cu cele ale apendicitei, cu excepţia faptului că durerea este de obicei localizată în partea stângă a abdomenului inferior şi nu în partea dreaptă.
 • Colica biliară 
 De obicei, durerea este localizată în partea dreaptă a abdomenului superior sau mijlociu şi poate iradia spre spate sau spre umărul drept. Nu este ameliorată de schimbarea poziţiei, de medicamentele antiacide sau de analgezice. Durerea apare adesea la 1-2 ore după masă şi poate fi însoţită de greaţă şi vărsături.
 • Boala inflamatorie a intestinului 
 Durerea este produsă de inflamaţia intestinului. Poate fi însoţită de crampe, diaree, scădere în greutate, astenie şi febră intermitentă.
 • Obstrucţia intestinală 
 Durerile abdominale colicative, ca nişte crampe, apar şi dispar. Poate fi asociată cu balonare evidentă, zgomote intestinale (bolboroseli), greaţă şi vărsături, iar dacă obstrucţia este completă sau aproape completă, de incapacitatea de a elimina gaze (flatus) sau materii fecale.
 • Sindromul intestinului iritabil 
 Această afecţiune cronică este caracterizată de perioade de diaree care alternează cu constipaţie, crampe abdominale şi balonare supărătoare. Sindromul intestinului iritabil nu asociază febră, scădere în greutate sau sângerări.
 • Tulburări de malabsorbţie
 O sensibilitate intestinală la anumite proteine din alimentaţie, de exemplu la glutenul care se găseşte în grâu şi alte cereale, poate determina dureri abdominale, balonare, flatulenţă şi diaree. O tulburare comună de malabsorbţie este intoleranţa la lactoză, determinată de incapacitatea de a digera glucidul din lapte (lactoza).
 • Ulcerul peptic 
 Durerea este pătrunzătoare şi adesea localizată în abdomenul superior, între ombilic şi stern. De obicei, este mai severă când stomacul este gol, de aceea apare mai ales noaptea, în timpul somnului. Ingestia de alimente ameliorează temporar durerea.
 • Zona Zoster 
Simptomele pot debuta ca prurit sau senzaţie de arsură, furnicături sau dureri asemănătoare unui junghi într-o parte a abdomenului. Tipic, durerea este localizată în lungul traiectului unui nerv spinal, pornind de la nivelul coloanei vertebrale. în 1-5 zile, în zona respectivă apar grupuri de vezicule.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.