Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Efectele adverse ale vaccinurilor

Semnele reacţiilor adverse severe 

După o vaccinare, trebuie urmărită apariţia unor semne neobişnuite, cum ar fi o reacţie alergică severă, febră înaltă sau modificări com- portamentale. Semnele şi simptomele unei reacţii alergice grave sunt: respiraţie dificilă, răguşeală, erupţie tegumentară, paliditate, fatigabilitate, puls rapid, ameţeli şi umflarea gâtului. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentaţi o astfel de reacţie severă, chemaţi imediat medicul sau mergeţi urgent la camera de gardă a spitalului. 
Deşi vaccinurile sunt considerate foarte sigure, ca toate medicamentele, nu sunt complet lipsite de efecte adverse. Cele mai multe astfel de efecte sunt minore şi trecătoare - de exemplu dureri la nivelul braţului, febră uşoară sau tumefacţie la locul injectării. Reacţiile severe, de tipul unei crize convulsive sau al febrei înalte, sunt foarte rare. Conform declaraţiilor de la nivelul Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC, SUA), frecvenţa efectelor adverse severe este de 1 la 1 000 până la un milion de doze de vaccin injectate. Riscul de deces în urma vaccinării este atât de mic încât nu poate fi determinat precis. Când sunt raportate reacţii uşoare, Departamentul pentru controlul alimentelor şi medicamentelor (Food and Drug Administration, SUA) şi CDC le investighează cu atenţie.
 S-a afirmat că unele vaccinuri produc boli cronice - de exemplu autism sau diabet. Dar zecile de ani în care s-a practicat vaccinarea în SUA nu au adus dovezi solide că vaccinurile pot determina boli cronice. La un moment dat, anumiţi cercetători au publicat studii care indicau o legătură între utilizarea vaccinurilor şi anumite boli cronice. Totuşi, când alţi cercetătorii au încercat să reproducă rezultatele - aceasta reprezentând în cercetarea ştiinţifică un test de confirmare - nu au reuşit.
 Ideea că vaccinarea produce autism a fost generată de un articol publicat în 1998 de un grup de cercetători din Marea Britanie care au indicat o legătură între autism şi vaccinul antirujeolic, antirubeolic şi anriurlian. De la acea dată, multe alte studii au infirmat aceste date şi nu s-a găsit nici o dovadă care să susţină faptul că vreun vaccin ar creşte riscul pentru autism sau pentru alte tulburări comportamentale.
 De asemenea, au apărut în presă şi pe Internet articole care asociau vaccinurile cu sindromul morţii subite a sugarului (SIDS), diabetul, cancerul şi alte afecţiuni severe. Aceste afirmaţii nu sunt susţinute de nici o dovadă ştiinţifică solidă.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.