Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Pancreatita cronică

Semne şi simptome
 • Durere abdominală recurentă sau persistentă, posibil intensă, iradiind în spate şi în piept
 • Materii fecale în cantitate mare, extrem de urât mirositoare
 • Scădere în greutate
 • Debut de diabet
 Pancreatita cronică diferă de pancreatita acută prin faptul că se instalează într-o perioadă mare de timp (ani). O persoană cu pancreatită cronică poate avea atacuri recurente acute de durere şi durere cronică persistentă. Atacurile acute pot fi însoţite de greaţă, vărsături şi umflarea abdomenului (distensie) . Multe persoane cu pancreatită cronică au istoric de abuz de alcool. în anumite cazuri, cauza este necunoscută.
 Dacă aveţi pancreatită cronică, pancreasul dumneavoastră devine treptat din ce în ce mai incapabil să secrete enzimele necesare pentru o digestie adecvată şi pentru absorbţia grăsimilor din dietă. Această stare se numeşte insuficienţă pancreatică exocrină. La adulţi, alcoolismul este cea mai comună cauză a acestei insuficienţe. La copii, fibroza chisticâ este cauza cea mai frecventă.
 Spre deosebire de dureTea persistentă din pancreatita acută, durerea din pancreatita cronică poate varia - poate fi constantă, ocazională, intermitentă sau absentă. Insuficienţa pancreatică poate determina de asemenea scăderea ponderală şi emisia unor fecale abundente şi palide, cu miros foarte urât şi conţinând grăsimi (steatoree). Cicatricele severe ale pancreasului după o pancreatită cronică pot duce la diabet.
 Alt semn de pancreatită cronică sunt depozitele mici şi dense care se formează în duetul pancreatic sau în ţesutul pancreatic. Această situaţie, denumită calrificare pancreatică, poate fi vizualizată cu ajutorul unei radiografii sau a unei tomografii computerizate abdominale. Pancreatita produsă de consumul de alcool este o cauză frecventă a caldficârilor de acest tip. Chiar şi consumul moderat, dar persistent, de băuturi alcoolice poate produce în timp calcifkări pancreatice semnificative. Fumatul poate creşte rata de calcificare.
Imagine cu pancreasul inflamat

Diagnostic 
Pentru a confirma un diagnostic de pancreatită cronică, medicul va preleva probe de sânge şi de materii fecale. Persoanele cu pancreatită cronică au frecvent un conţinut crescut de grăsimi în materiile fecale deoarece grăsimile nu sunt absorbite la nivel intestinal.
 Niveluri anormale de enzime pancreatice în materiile dumneavoastră fecale sunt un alt indiciu că pancreasul poate fi bolnav sau afectat.
 Alte teste pot fi tomografia computerizată abdominală, examinarea endoscopică ultrasonografică sau colangiopancreatografia endoscopică retrogradă. Aceste teste pot identifica semne ale alterării duetelor pancreatice sau obstrucţii ale duetului pancreatic principal sau ale duetului biliar comun. 
 Doctorul vă poate recomanda de asemenea un test de stimulare pancreatică. Acesta presupune administrarea unei soluţii printr-un tub care este trecut prin nas până la nivelul stomacului şi apoi către duoden, pentru a stimula pancreasul să secrete suc gastric. Poate fi administrat un hormon stimulant. Secreţiile din duoden sunt apoi extrase şi analizate după o perioadă de 2 ore. Secreţia anormală sugerează că funcţia pancreasului poate fi alterată.

Tratament 
Tratamentul pentru pancreatita cronică este de obicei axat pe 2 mari probleme: durerea şi malabsorbţia. Dacă se depistează un diabet, acesta necesită de asemenea tratament.

Tratament medicamentos 
Dacă aveţi dureri intermitente vi se poate administra un medicament non-narcotic pentru reducerea durerii (analgezic). Malabsorbţia este de obicei tratată cu preparate enzimatice pancreatice care sunt luate pentru a înlocui enzimele care nu sunt secretate în duoden de către pancreas. Tabletele sunt luate la mese şi Ia gustări. Terapia enzimatîcâ poate de asemenea ajuta la scăderea durerii.

Dieta 
Veţi fii instruit să vă abţineţi de la consumul de alcool şi cel mai probabil să evitaţi alimentele cu conţinut ridicat de grăsimi.

Tratament chirurgical şi alte proceduri 
Pentru o durere acută care nu poate fi controlată, opţiunile terapeutice constau în îndepărtarea obstrucţiei duetelor pe cale endoscopică sau chirurgicală sau îndepărtarea ţesutului afectat sau proceduri de înlăturare a semnalelor dureroase sau distrugerea nervilor care transmit durerea.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.