Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Ocluzia intestinală

Ocluzie intestinală
  Semne şi simptome 
• Distensie abdominală
 • Dureri spasmodice sau crampe de obicei în abdomenul mijlociu
 • Vomă
 • Oprirea tranzitului pentru materiile fecale şi gazele intestinale

 Ocluzia intestinală este un blocaj complet sau parţial fie la nivelul intestinului subţire, fie la nivelul colonului. Acest blocaj împiedică conţinutul intestinal să îşi urmeze cursul de-a lungul intestinelor.   Dacă aveţi un blocaj la nivelul intestinului subţire, puteţi simţi dureri sub formă de crampe în abdomenul mijlociu sau puteţi avea un acces de vomă. Incapacitatea materiilor fecale de a trece de obstacol poate să apară indiferent de înălţimea la care este ocluzia. Dacă intestinul dumneavoastră este total blocat, s-ar putea să aveţi tranzitul oprit pentru gaze. O ocluzie intestinală parţială poate stimula intestinul să se contracte şi să secrete mai mult lichid decât poate fi absorbit, ceea ce poate conduce Ia diaree.
 O trăsătura dramatică a ocluziei intestinale este distensia abdominală. Abdomenul se va umfla din ce în ce mai mult pe măsură ce situaţia se înrăutăţeşte. Distensia este produsă de gazele intestinale şi de lichidul care se află în segmentele intestinale situate înaintea obstrucţiei.
 Mai multe lucruri pot provoca o obstrucţie. Cea mai frecventă cauză la nivelul intestinului subţire este ţesutul dcatricial (aderenţe de la o operaţie anterioară). Herniile şi nodurile sau răsucirea intestinelor (volvulus) sunt de asemenea cauze frecvente de obstrucţie a intestinului subţire. La nivelul colonului o tumoră poate cauza un blocaj. Cele de mai sus sunt denumite ocluzii mecanice pentru că ele blochează fizic deplasarea conţinutului intestinal.
 Uneori, distensia abdominală şi imposibilitatea de a avea scaun rezultă nu din blocajul fizic, ci din incapacitatea intestinului de a îndepărta materiile fecale din tractul digestiv. Acest lucru se numeşte ileus adinamic (paralitic) şi câteodată apare după un traumatism abdominal sau după o operaţie. Alte cauze pot fi pancreatita, peritonita, leziunile vaselor care aduc sânge la nivel abdominal şi anomalii metabolice cu ar fi nivelul seric redus de potasiu; narcoticele cum ar fi morfina pot de asemenea da ileus adinamic.

Diagnostic 
Dacă medicul consideră că semnele şi simptomele dumneavoastră sugerează o ocluzie intestinală, poate cere analize variate cum sunt radiografia simplă sau cu bariu, sigmoidoscopia sau colonoscopia.

Cât de gravă este ocluzia intestinală? 
Dacă obstrucţia blochează aportul de sânge la nivel intestinal, ţesutul poate muri. Acest lucru creşte posibilitatea de cangrenă şi perforaţie intestinală. Amândouă sunt ameninţătoare de viaţă.

Tratament 
Medicul poate începe tratamentul prin introducerea unui tub subţire prin nas până în stomac sau intestinul subţire. Este extrasă secreţia intestinală şi aerul prin acest tub (aspiraţie nazo-gastrică). Aceasta reduce distensia abdomenului. Pierderile lichidiene sunt înlocuite cu perfuzii intravenoase.   Uneori, cauzele ocluziei se rezolvă spontan după ce distensia a fost îndepărtata. Dacă obstrucţia nu se remite, tratamentul chirurgical ar putea fi necesar pentru a îndepărta obstacolul, în cadrul acestuia putând fi îndepărtat ţesutul dcatricial sau putând fi desfăcut nodul intestinal. Prin tratament chirurgical este depistată de multe ori cauza obstrucţiei.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.