Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Durerea de cap

Durerea de cap (cefaleea) este frecventă şi, de obicei, nu se datorează unei cauze severe. Totuşi, unele dureri de cap pot avertiza asupra unor probleme serioase. Prezentăm mai jos diferitele tipuri de cefalee şi unele afecţiuni care le pot produce:
O femeie cu dureri de cap

 • Tumori cerebrale
 Tumorile cerebrale reprezintă o cauză rară de cefalee. Presiunea exercitată de tumoră poate determina dureri de cap cronice sau persistente la o persoană care de obicei nu suferă de dureri de cap. Semnele şi simptomele asociate includ senzaţie de slăbiciune, lipsă de îndemânare, tulburări de vedere, tulburări de personalitate şi vărsături.

 • Arterita temporală (cu celule gigante) 
 Durerea de cap poate fi uşoară sau severă. Pielea din jurul urechii şi a tâmplei este sensibilă la atingere. Alte semne şi simptome sunt febra şi dureri musculare la nivelul umerilor şi şoldurilor.

 • Encefalita 
 Cefaleea determinată de encefalită este, de obicei, însoţită de febră, iar uneori şi de durere la nivelul globilor oculari. Semnele şi simptomele pot fi agravate de lumină. Vă puteţi simţi letargic, confuz sau poate apărea alterarea statusului mental.

 • Efecte adverse ale medicamentelor 
 Cefaleea apare ca efect secundar în cazul mai multor medicamente, printre care nitraţii, unele antibiotice şi contraceptivele orale.

 • Meningita 
 Meningita este o cauză de cefalee cu risc vital. Acest tip de cefalee se asociază cu febră, rigiditatea gâtului şi alterarea statusului mental. încercarea de a îndoi gâtul agravează durerea.

 • Migrena 
 Migrena poate fi precedată de simptome vizuale: vederea unor lumini strălucitoare sau colorate, sau zig-zag-uri la nivelul câmpului vizual (aura). Cefaleea poate fi acompaniată de greaţă şi vărsături.

 • Nevralgia occipitală 
 în această afecţiune, apare frecvent o durere bruscă, pătrunzătoare, localizată în partea din spate a gâtului şi ajunge în spatele unei urechi, pe o parte a craniului. Senzaţia poate fi adesea reprodusă apăsând cu putere pe proeminenţa osoasă din spatele gâtului, pe unde trece nervul occipital.

 • Sinuzita 
 Adesea, sinuzita apare după o infecţie de căi respiratorii superioare, în afară de cefalee, alte semne şi simptome sunt congestia nazală, rinoreea, durere facială şi senzaţia de presiune la nivelul sinusului afectat. Frecvent, cefaleea este agravată de aplecarea în faţă sau de efort.

 • Hemoragia subarahnoidiană (vezi „Accidentul vascular hemoragie") 
 Cefaleea asociată acestei afecţiuni este adesea descrisă ca „cea mai groaznică durere de cap pe care am simţit-o vreodată". Durerea severă apare brusc şi durează ore sau zile întregi. Este frecvent asociată cu greaţă, vărsături şi rigiditatea gâtului.

 • Afecţiuni ale articulaţiei temporomandibulare
 Acest tip de afecţiuni pot produce dureri faciale, dureri de ureche sau cefalee. Alte simptome constau în pocnituri sau blocaje la nivelul articulaţiei şi redoarea muşchilor masticatori.

 • Cefaleea tip tensiune  
Este un tip obişnuit de cefalee. Muşchii din spatele gâtului şi cei ai scalpului sunt încordaţi, contractaţi.
 • Abcesul dentar
 O durere pulsatilă datorată unui abces sau unei carii dentare poate fi confundată cu o cefalee.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.