Dificultăţi la urinare
Dificultăţi la urinare - cauze, semne si simptome
Semnele şi simptomele asociate cu dificultăţile de urinare variază de la urinări frecvente, dureroase la durerea puternică care însoţeşte eliminarea unui calcul renal. Frecvent, dificultăţile la urinare sunt asociate cu una dintre următoarele afecţiuni:
• Hiperplazia benignă de prostată
Această boală afectează bărbaţii şi este caracterizată prin încetinirea fluxului urinar, care se opreşte şi se reia, necesitatea de a urina şi urinări frecvente în timpul nopţii.
• Calculi renali
Eliminarea unui calcul renal sau cantonarea lui în tractul urinar inferior poate produce o senzaţie constantă de a urina. Durerea produsă de calculul renal este resimţită în abdomenul inferior. La bărbaţi poate iradia în penis sau în testicule. La femei iradiază în zona vaginală.
• Efectele secundare ale unor medicamente
Unele medicamente interfera cu capacitatea de urinare. De exemplu, la unii bărbaţi cu hiperplazie benignă de prostată, pseudoefedrina, o substanţă care se găseşte de obicei în medicamentele pentru răceală, poate accentua încetinirea urinării sau chiar poate produce imposibilitatea de golire a vezicii.
• Vezica urinară hiperactivă
Muşchiul vezical poate deveni hiperactiv, producând un spasm vezical. Puteţi prezenta nevoia urgentă şi frecventă de a urina, chiar dacă vezica este goală sau aproape goală.
• Prostatitele
Urinarea este dureroasă şi poate fi însoţită de febră şi durere în zona pubiană şi în muşchii planşeului pelvin.
• Infecţiile de tract urinar
Aceste afecţiuni produc o senzaţie de urinare urgentă şi frecventă, iar micţhmea este însoţită de dureri şi senzaţia de arsură. Urina poate fi tulbure sau chiar cu sânge.
Niciun comentariu: