Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Dificultăţi de înghiţire

Dificultăţi de înghiţire - cauze semnesi simptome

Dificultate înghiţire cauze

Dificultăţile ocazionale de înghiţire (disfagia) nu reprezintă o problemă gravă de obicei şi pot fi ameliorate prin încetinirea ritmului de mestecat. Dificultăţile de înghiţire pot fi asociate cu unele dintre următoarele afecţiuni:

 • Achalazia
 în această afecţiune, sfincterul esofagian inferior nu se relaxează corespunzător pentru a lăsa alimentele să pătrundă în stomac. Aceasta duce la regurgitarea alimentelor reţinute, care au gust dulce deoarece nu s-au amestecat cu conţinutul stomacal.

 • îmbătrânirea 
 O dată cu înaintarea în vârstă, esofagul îşi pierde unele dintre capacităţile musculare pentru a împinge alimentele în stomac.

 • Strictura esofagiană 
 îngustarea lumenului esofagian (strictura) împiedică alimentele să înainteze spre stomac. Stricturile pot fi produse de formarea ţesutului cicatricial sau de tumori.

 • Tumorile esofagiene 
 Dificultăţile de înghiţire se accentuează progresiv pe parcursul a câtorva luni. Alte semne şi simptome includ: dureri toracice şi pierderi în greutate.

  • Corpii străini 
 Un corp străin înghiţit se poate opri în esofag, provocând durere şi dificultăţi la înghiţire.

 • Boala de reflux gastro-esofagian 
 Lezarea ţesutului esofagian de către acizii gastrici refluaţi în esofag poate duce la cicatrizări şi îngustări ale porţiunii inferioare a esofagului, cu apariţia dificultăţilor de înghiţire.

 • Afecţiuni neuromusculare
 Puteţi fi incapabil să iniţiaţi procesul de înghiţire în ciuda repetatelor încercări. Alimentele lichide sau solide pot pătrunde în trahee sau pot fi eliminate pe nas.

 • Diverticulul faringian
 Reprezintă formarea unui mic buzunar în peretele faringelui. Alimentele se pot aduna în acest diverticul, producând dificultăţi de înghiţire, borborisme, respiraţie urât mirositoare (halenă) şi tuse.

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.