Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Pojarul (rujeola)

Pojarul (rujeola) este mai ales o boală a copilăriei, deşi sunt susceptibili şi adulţii. Virusul rujeolei este cel mai contagios virus uman cunoscut; se transmite prin picături aeriene, de tipul celor produse în timpul unui strănut. Semnele şi simptomele bolii cuprind febra, tuse, strănut, ochi iritaţi, secreţie nazală, inflamaţie faringiană.
 Pojarul poate produce infecţii ale urechii, pneumonie, crize convul- sive, leziuni cerebrale şi moarte.

 Recomandări 
 Intre 12 şi 15 luni de viaţă se administrează copiilor un vaccin cu virus viu atenuat, de obicei în combinaţie cu vaccinurile antiurlian pentru oreion şi antirubeolic (MMR). A doua doză se adminisj trează între vârsta de 4 şi 6 ani; în cazul în care nu se fac aceste administrări, copiii mai mari şi adulţii pot fi imunizaţi fără probleme folosind un vaccin cu virus viu.
 Copiii care suferă de leucemie sau altă boală severă şi fac radioterapie, tratament cu steroizi sau antimetaboliţi (citostafice) nu trebuie vaccinaţi. în general, vaccinurile care conţin virusuri sau bacterii vii atenuate nu sunt administrate persoanelor al căror sistem imun este afectat, datorită faptului că există riscul - mic - ca virusul atenuat conţinut de vaccin să producă boala.

Sfaturi pentru prevenire
Unele vaccinuri produc efecte secundare minore, trecătoare, cum sunt febra uşoară sau inflamarea brajului. Pentru a reduce la minim aceste efecte puteji apela la acetaminofen (Tylenol, Paracetamol etc.) înainte sau după vaccinare. Pentru o administrare corectă respecta}! instrucţiunile de pe etichetă. De asemenea, puteji aplica pe locui înjecjiei o pungă cu gheaţă pentru o reduce inflamafia (roşeafa şi umflătura).

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.