Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Pancreasul - Bolile pancreasului


Pancreasul poza
Pancreasul este situat orizontal în spatele porţiunii inferioare a stomacului. Capul pancreasului este încadrat de peretele primei porţiuni a intestinului subţire (duodenul), iar coada lui se întinde până la splină. Pancreasul este o glandă, ceea ce înseamnă că poate produce o secreţie utilizată Ia alt nivel în organism. Pancreasul are două părţi şi produce mai multe tipuri de secreţii.
 Pancreasul produce şi secretă enzime digestive şi substanţe alcaline cum este bicarbonatul de sodiu, în ductul pancreatic, de unde apoi ajung la nivelul duodenului. Secreţia alcalină înlesneşte descompunerea nutrienţilor în unităţi mai mici de către enzimele digestive, permijându-le astfel să fie absorbiţi în curentul sangvin la nivelul intestinului subţire.
 Pancreasul produce şi secretă de asemenea hormonii insulina şi glucagon în curentul sangvin. Aceşti hormoni sunt importanţi pentru că ajută Ia reglarea metabolismului, inclusiv a nivelelor glicemiei.   Infecţiile, traumatismele şi tumorile pot afecta pancreasul. afectându-i astfel funcţia. Dacă de exemplu secreţia de insulina este redusă, poate să apară diabetul.
 Bolile de pancreas sunt:
- Diabetul zaharat
- Pancreatita acuta
- Pancreatita cronica
- Deficitul de enzime pancreatice
- Cancer pancreatic

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.