Atentie! Informaţiile oferite de aceast blog nu înlocuiesc vizita la medicul dumneavoastră. Scopul acestei lucrări este de a vă ajuta să înţelegeţi mai bine diferitele afecţiuni, tulburări, teste şi tratamente, astfel încât să puteţi comunica mai eficient cu medicul dumneavoastră şi împreună să colaboraţi pentru menţinerea unei mai bune stări de sănătate.

Ciroza hepatica

Semne şi simptome
 • Câteodată nici unul
 • Pierderea apetitului
 • Pierderea în greutate
 • Oboseala şi slăbiciune
 • îngălbenirea pielii şi a ochilor
 • Distensie abdominală
Ciroza se caracterizează prin afectarea ireversibilă şt progresivă a ficatului, frecvent datorată abuzului de alcool, infecţiilor, toxinelor sau altor boli. Afectarea cauzează cicatrizare în interiorul organului, împiedicându-l să funcţioneze normal.

Cauze
 Ciroza poate rezulta din variate motive.

Abuzul de alcool 
In SUA, ciroza alcoolică este cel mai frecvent tip de ciroză. De obicei apare după mulţi ani de consum excesiv şi se produce la mai mult de 15% dintre alcoolici. Tipic, oamenii care fac ciroză datorită abuzului de alcool au consumat 0,5 1 sau mai mult de băutură sau câţiva litri de vin zilnic timp de cel puţin 10 ani. Femeile pot fi mai susceptibile la afectare hepatică faţă de bărbaţi. Totuşi, 100 ml whiskey de 45 consumaţi zilnic timp de câţiva ani pot duce la apariţia cirozei, indicând faptul că mai există şi alţi factori care joacă un rol însemnat.

Hepatita cronică virală
Inflamaţia cronică determinată de hepatita B sau C poate cauza ciroză. Virusurile care produc hepatită produc inflamaţie în celulele hepatice, alterându-Ie sau distrugându-le. încercarea de vindecare a organismului determină cicatrice şi ciroza.

Boli ereditare 
Bolile ereditare care pot cauza ciroză includ hemocromatoza, boala Wilson şi deficitul de alfalantitripsină.

Blocajul inflamator al duetului biliar 
Ciroza biliară este caracterizată prin inflamaţie cronică şi cicatrizarea duetului biliar hepatic. Duetul biliar şi ţesutul înconjurător hepatic sunt distruse progresiv şi cicatrizarea (ciroza) apare.

Diagnostic 
Semnele vizibile ale cirozei - îngălbenirea tegumentelor şi a ochilor (icter), distensia abdomenului şi scăderea în greutate nu sunt întotdeauna prezente, dar chiar şi fără aceste semne de recunoaştere, medicul poate depista afectarea hepatică în timpul unui examen medical de rutină.
 Prin examinarea abdomenului el poate să determine dacă ficatul este mărit şi ferm, semne că puteţi suferi de o boală hepatică. Pe măsură ce ciroza progresează, ficatul se poate totuşi micşora. Când acest lucru se produce, fluxul sangvin poate fi micşorat, producându-se splenomegalia. Analizele sangvine anormale sunt primul semn al injuriei hepatice.
 Pentru a determina progresia bolii, doctorul va dori să vă evalueze ficatul cu ajutorul unei ecografiî, al unei tomografii computerizate sau al unei rezonante magnetice nucleare. Un diagnostic definitiv de ciroză necesită o mostră de ţesut hepatic (biopsie) pentru examinarea microscopică. Aceasta poate arăta progresia ji cauza posibilă a afectării hepatice.

Cât de gravă este ciroza? 
Nu există tratament pentru ciroză datorită faptului că aceasta produce alterarea ireversibilă a ficatului. Vestea buna este că uneori ea progresează lent. în SUA ciroza produce aproximativ 25 000 de decese anual. Persoanele cu ciroză au risc crescut pentru a face un tip anume de cancer hepatic (carcmomul hepatocelular).
 Ciroza poate duce la câteva complicaţii serioase.

Hipertensiunea portală 
Hemoragia internă şi ascita obstruează fluxul sangvin Ia nivel hepatic. Creşterea presiunii în sistemul port determină mărirea splinei şi apariţia unor vene dilatate (varice) la nivel esofagian şi gastric,  Săngerarea se poate produce prin ruptura varicelor esofagiene sau gastrice, o complicaţie care apare la 2/3 din persoanele cu ciroză. Această complicaţie poate fi o urgenţă ameninţătoare de viaţă, care necesită tratament imediat.
 Ascita este o acumularea în exces de lichid în cavitatea abdominale datorită hipertensiunii portale şi nivelurilor serice reduse de albumină {o proteină) rezultate în urma alterării funcţionale a ficatului. Tratamentul constă în restricţia aportului de sare în dietă şi utilizarea unui diuretic pentru eliminarea excesului de apă şi sare, Extragerea repetată de lichid (paracenteza) şi infuziile intravenoase cu albumină pot fi benefice în anumite cazuri.

Peritonita bacteriană spontanii 
Această situaţie apare arunci când lichidul de ascita se infectează. Poate să apară durere abdominală însoţită de subfebrâ. Se tratează cu antibiotice.

Encefalopatia hepatică 
Când ficatul este afectat, acesta nu mai poate filtra elementele toxice din sânge, rezultând o concentraţie crescută de amoniac şi alţi metaboliţi. Encefalopatia hepatică afectează funcţia creierului, determinând confuzie mentală, tremurături, somnolenţă, putând merge până la comă.

Tratament 
Scopul principal al tratamentului este tratarea şi prevenirea complicaţiilor. Măsurile de autoîrtgrijire şi tratamentul medicamentos pot ajuta la scăderea afectării ulterioare a ficatului, Dacă apare insuficienţa hepatică, transplantul hepatic poate fi o opţiune.

Autotngrijire 
Deşi afectarea produsă de ciroză este ireversibilă, puteţi face anumite lucruri pentru a reduce afectarea suplimentară a ficatului.
 • Nu mai consumaţi alcool - unele dintre substanţele chimice conţinute în băuturile alcoolice sunt toxice pentru ficatul dumneavoastră .
 • Limitaţi-vă administrarea de medicamente - ficatul dumneavoastră afectat nu poate detoxifja şi elimina medicamentele care sunt epurate în mod normal din organismul dumneavoastră pe cale hepatică; discutaţi cu medicul dumneavoastră despre toate medicamentele pe care le luaţi, inclusiv despre cele care se eliberează fără reţetă; nu combinaţi antalgicele cu alcoolul pentru că acestea pot fi extrem de dăunătoare pentru ficatul dumneavoastră
 • Luaţi măsuri pentru a preveni îmbolnăvirile - când ficatul dumneavoastră este afectat, organismul este incapabil să lupte cu infecţiile aşa cum se întâmplă la oamenii normali; evitaţi oamenii bolnavi şi vaccinaţi-vă împotriva hepatitei A şi B, gripei şi pneumoniei pneumococice.
 • Mâncaţi multe fructe ţi legume proaspete, şi grâu integral - aceste alimente sunt bogate în nutrienţi, inclusiv în vitaminele A, C şi E, Ciroza tinde să ducă la depleţia acestor vitamine importante. Doctorul vă poate administra suplimentar vitaminele A, D, K care pot lipsi din organismul dumneavoastră.
 • Restricţionaţi aportul de sare - reducerea aportului de sare poate reduce acumulările lichidiene.
 • Monitorizaţi proteinele din dictă - dacă ciroza dumneavoastră este avansată, excesul de proteine poate conduce Ia complicaţii de tipul encefalopatiei hepatice

Tratament medicamentos 
Pentru a preveni ruptura varicelor gastrice şi esofagiene şi săngerarea lor, medicul poate recomanda medicamente pentru a reduce presiunea de la nivelul varicelor. Alte opţiuni includ o procedură care împiedică sângele să ajungă în varice sau proceduri pentru a distruge varicele.
 Diureticele ajută ta reducerea acumulării în exces a lichidului abdominal. Pentru a scădea retenţia de lichide, evitaţi sarea. Câteodată, lichidul abdominal poate fi infectat, determinând durere şi febră. Dacă acest lucru se întâmplă, medicul poate introduce un tub subţire şi lung în abdomenul dumneavoastră pentru a extrage o mostră de lichid în scopul identificării microorganismului infectant prin culturi şi a administra antibioticul cel mai bun.
 Colestiramina (Questran) şi rifampinul (Rifadin, Rîmactane) sunt frecvent prescrise pentru a reduce mâncărimea cauzată de metaboliţii din sânge.
 Lactuloza (Cholac, Duphalac) vă poate ajuta să scâdeţi nivelul amoniacului sangvin. Medicul vă poate recomanda un antibiotic pentru a reduce numărul bacteriilor intestinale care produc amoniac.

Transplantul hepatic
Transplantul hepatic este în general luat în discuţie când boala a avansat până la un punct dincolo de care ficatul nu mai poate funcţiona. Rata de succes a transplantului hepatic este în continuă îmbunătăţire şi mai mult de 90% din persoanele care primesc un ficat pentru transplant sunt în viaţă după un an. Problema este atunci când ciroza este provocată de un virus hepatitic, deoarece există şanse ca boala să reapară şi pe ficatul nou.
Foto:stopalcolife.ru

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.